Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteitEerdere Edities

2013: Sinterklaas op bezoek

Sinterklaas op het Broerplein
Sinterklaas op het Broerplein

16 november was de grote dag: Sinterklaas kwam aan in Groningen! De landelijke intocht was live te volgen op Nederland 3, maar voor bijna 400 kinderen uit Groningen en omstreken was een ereplek gereserveerd bij het Academiegebouw. Na een tweetal minicolleges - over de maan en zakjes zout - mochten alle kinderen op het bordes van het Academiegebouw staan om te kijken hoe prof. dr. Peter Barthel aan Sinterklaas uitlegde waarom de maan zo vaak verkeerd op het inpakpapier staat. Natuurlijk waren tijdens dit moment de Zwarte Pieten druk bezig hun snoepgoed uit te delen, en en er werd afgesloten met het toepasselijke 'Zie de maan schijnt door de bomen'. Na afloop van het Sinterklaasbezoek stond voor ieder kind nog chocolademelk, pepernoten en een zakje zout klaar. Kijk voor een fotoverslag op de facebookpagina van het RUG Lustrum!

Aankomst van de pakjesboot
Aankomst van de pakjesboot

De twee colleges gingen over de Maan en Zout. Bij het college over de Maan vertelde prof. dr. Peter Barthel hoe de maan en de aarde werken, en waarom wij op pakjesavond soms een volle maan zien, en soms een sikkeltje. Ook vertelde hij waarom dat sikkeltje in de avonduren altijd aan de rechterkant zit, en het sikkeltje 's ochtends links te vinden is. Bij het Zoutcollege vertelde Douwe van der Tuin waar zout vandaan komt en wat je met zout kunt doen, en werd de traditie van het zakje zout voor stoute kinderen nog even onder de loep genomen. Ook werd kinderen uitgelegd hoe je zelf zoutkristallen kunt maken. Weet je niet meer hoe het moet, en wil je het nog wel proberen? Kijk dan even bij de Zout Express!

Niet alleen Sinterklaas is jarig, ook de RUG wordt heel oud
Niet alleen Sinterklaas is jarig, ook de RUG wordt heel oud

De activiteiten rondom de intocht van Sinterklaas van de Rijksuniversiteit Groningen zijn georganiseerd door het Lustrumbureau van de RUG in samenwerking met de Scholierenacademie. Meer foto's en filmpjes vind je op de facebookpagina!

Laatst gewijzigd:14 november 2014 12:35