Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteitEerdere Edities

2013: André Kuipers

Honderdzestig basisschoolkinderen uit Noord-Nederland stonden maandag 8 april op de stoep van het Universiteitsmuseum. Een uur lang struinden de kinderen langs opstellingen over sterrenkunde, biologie en medische wetenschappen. Voorzien van een pakje Wicky wandelden ze vervolgens naar ForumImages. Want daar stond de hoofdact gepland: een lezing van astronaut André Kuipers!

Een stampvolle zaal telde samen met interviewer Sander Koenen af: vijf… vier… drie… twee… één! André Kuipers kwam de zaal binnen in zijn ruimtepak. Gewoon lopend. Op aarde is namelijk zwaartekracht. Daar moest ik best wel aan wennen in het begin, vertelt hij de kinderen: In de ruimte zweeft alles omdat er geen zwaartekracht is. Toen ik net weer terug was op aarde liet ik een flesje drinken gewoon los omdat ik gewend was dat het bleef zweven. Maar dat werkt hier natuurlijk niet!

André Kuipers
André Kuipers

De aanwezige kinderen waren goed voorbereid: van tevoren hadden ze vragen voor Kuipers bedacht. Sanne mocht als eerste haar vraag stellen: Hoe bereid je je voor op gewichtsloosheid, zijn daar speciale oefeningen voor? Goede vraag!, vond Kuipers, want zo makkelijk is dat inderdaad niet. Kuipers: we trainen onder water of in een vliegtuig waar je in duikvlucht ongeveer twintig seconden gewichtsloos bent.

Pelle vroeg zich af of Kuipers zich niet verveelde zo’n lange tijd in de ruimte. Kuipers: Geen moment. Ik moest allemaal proefjes doen, trainen om m’n spieren en botten sterk te houden en als we even niets te doen hadden keken we gewoon een dvd-tje.

Aan het eind van het college kwam de onvermijdbare vraag: Hoe poep en plas je nou in de ruimte. Een prangende vraag die bij meer aanwezigen heerste. Met een soort poepstofzuiger, vertelt Kuipers, anders zweeft het weg. En urine wordt opgevangen, gezuiverd en daarna weer als drinkwater gebruikt. Een mooie vraag om mee af te sluiten, beslist Sander. Jullie krijgen bij het weggaan namelijk een ruimtevaart special van National Geographic ‘Hoe plas je in de ruimte?’ met natuurlijk… een handtekening van André Kuipers!

Deze speciale editie van de Kinderuniversiteit is georganiseerd door het Groninger Forum, de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen, het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland en het Universiteitsmuseum.

Laatst gewijzigd:14 november 2014 12:35