Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteitEerdere Edities

2010: Erbij horen

Waarom willen mensen (dus ook kinderen) zo graag bij de groep horen? Wat gebeurt er als je niet bij de groep hoort? En wat is eigenlijk normaal? Hoe kun je groepsgedrag onderzoeken?

College over groepsgedrag

Op 7 juni 2010 vertelde prof. dr. Tom Postmes, hoogleraar Sociale Psychologie, over zijn boeiende vak. Prof. Postmes doet onderzoek naar hoe mensen zich in een groep gedragen. Tijdens zijn college vroeg hij de kinderen om met hem mee te denken over dit onderwerp. Welke groepen ken je? Gothics, je klas, je voetbalteam. Nederlanders vormen ook een groep. Met eigen gewoonten. Wat eten Nederlanders op hun patat? Mayonaise, natuurlijk. Dat doen ze in andere landen niet; daar eten ze patat met ketchup of azijn. Wat nemen Nederlanders mee als ze op ziekenbezoek gaan? Een bloemetje. In andere landen nemen mensen iets gezonds te eten mee. Blijkbaar heeft iedere groep zijn eigen regels en manieren.

Oma in het ziekenhuis

Prof. Postmes vertelt over onderzoek waaruit blijkt dat mensen in het ziekenhuis sneller beter worden als ze in een groep op de kamer liggen, dan wanneer ze alleen liggen. Een leerling uit het publiek stelt een kritische vraag: 'Mijn oma ligt ook wel eens in het ziekenhuis, maar dan ligt ze met vervelende mensen op de kamer. Wordt ze dan toch sneller beter?' Goeie vraag. Waarschijnlijk niet. Het onderzoek zegt iets over de 'gemiddelde oma'. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Groepsgedrag bij de Kinderuniversiteit

Leerlingen van 28 verschillende scholen kwamen naar de universiteit om het college te volgen. Omdat er zoveel kinderen waren, werd het college twee keer gegeven. De grootste zaal van de universiteit (370 zitplaatsen) puilde twee keer helemaal uit. Voor het college werden filmpjes vertoond over groepsgedrag. Een van de filmpjes ging over voetbalsupporters. Uit volle borst zongen alle kinderen mee met de supporters op het fimpje. 'Het is stil aan de overkant...'. Als groep zongen en stampten de kinderen: iedereen deed mee. Geschrokken kwamen medewerkers van de universiteit kijken waar al die herrie vandaan kwam...

Op de foto

Na het college kregen de kinderen een zakje chips en een pakje sap. Daarna gingen ze als groep op de foto.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 09:28