OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteit
Header image Wetenschapper in de klas

Proefjes voor in de klas!

Datum:22 mei 2017
Proefjes.nl

Deze week gaat de MOOC over optische illusies. Naast de voorbeelden in het filmpje zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken. Een ander proefje dat leuk is om te doen komt van de website www.proefjes.nl. Deze website legt allemaal kleine experimentjes uit die in de klas kunnen worden gedaan. Er zitten standaard werkbladen bij, en er is een aparte pagina waarop wordt uitgelegd hoe het mogelijk is dat een bepaald fenomeen zich voordoet. De proefjes zijn onderverdeeld in verschillende categorieën.

Een van de proefjes heet ‘Gat in je hand?’ en is een soort optische illusie. Het gaat als volgt:

• Rol een A4tje op zodat je erdoorheen kunt kijken

(vraag: wat denk je dat er gebeurt als je met je rechteroog door de rol kijkt en met je linkeroog naar je hand?)

• Kijk nu met beide ogen recht voor je uit.
  • Houd de rol met je rechterhand voor je rechteroog.
  • Houd je linkerhand naast het uiteinde van de rol voor je linkeroog.
  • Beweeg je linkerhand naar je linkeroog toe.

(Vraag: wat gebeurt er? Hoe denk je dat dit komt?)

De leerlingen ervaren zo een nieuwe optische illusie en moeten nadenken over hoe het komt dat het lijkt alsof er een gat in je hand zit. Andere proefjes op de website zijn bijvoorbeeld: Hoe kan het dat lucht in een paprika zit? Zijn er dingen die tegelijk kunnen zinken en blijven drijven? En hoe snel herken je de kleuren van woorden? Alle proefjes zijn makkelijk te doen in de klas, en laat leerlingen nadenken over objecten en fenomenen om zich heen. Dit kan ze laten inzien dat wetenschap niet alleen iets is dat mensen in een lab doen, maar dat ook zijzelf als wetenschapper in de klas aan de slag kunnen gaan!