Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteit

2017: Kindercolleges Noorderzon

Elk jaar organiseert de Scholierenacademie in samenwerking met Noorderzon een drietal kindercolleges tijdens Noorderzon. Dit jaar waren er op 18, 19 en 20 augustus om 17:30 in de Horatiotent drie kindercolleges.

Noorderzon
Noorderzon

18 augustus -Wat is suiker nou eigenlijk?

Iedereen heeft er van gehoord, en de meeste mensen vinden het lekker: suiker! Een klontje in de thee, een schepje op een boterham, een hoop in het beslag van een taart. Maar wist je ook dat een aardappel gemaakt is van suikers, en de bladzijden van een boek ook? Suikers komen in vele soorten en maten voor, en ze zitten niet alleen maar in je eten. En terwijl iedereen weet dat je niet teveel moet snoepen, zijn sommige suikers juist gezond. Marthe Walvoort is als onderzoeker en docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in de chemie van suikermoleculen. Tijdens dit kindercollege laat ze je kennismaken met de wondere wereld van de suikers. Beluister het radio-item dat Marthe Walvoort gaf op Noorderzon.

19 augustus - Moleculaire motoren in een notendop

erwijl computers, robots en auto’s het dagelijks leven overnemen, kunnen we er niet meer omheen dat er ook ontwikkelingen zijn op een veel kleinere schaal. In 2016 werd de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend aan onder andere professor Ben L. Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen voor de ontwikkeling van nanomotoren: auto’s die 1.000.000.000 kleiner zijn dan de dikte van een haar. Wie hebben dit onderzoek gedaan, hoe hebben ze dit gedaan en kunnen we deze nanomotoren bijvoorbeeld inzetten als hulp-medicijn? Twee onderzoekers van de Feringa-onderzoeksgroep, Erik Pinxterhuis en Paco Visser, zullen dit tijdens een interactieve lezing uitleggen!

20 augustus -Een monster onder je bed?

Heb je wel eens een monster onder je bed onder je bed gezien, of je telefoon voelen trillen in je zak terwijl -ie helemaal niet overging? Vast wel! Je bent niet gek hoor - dat heeft gewoon te maken met hoe je hersenen werken. Je hersenen doen voortdurend een soort 'raadspelletje': ze proberen te raden wat alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen betekenen. Soms raden ze mis. En dan zie je of hoor je iets dat er niet is (of omgekeerd natuurlijk!). Gelukkig raden je hersenen niet zomaar raak. Ze maken slim gebruik van allerlei informatie, uit je geheugen, maar ook je omgeving. In het college op 20 augustus vertelt onderzoeker Jacob Jolij van alles over je hersenen.

Laatst gewijzigd:12 juni 2018 11:33