OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteit

2017: Minicollegetour 'Van grond tot mond tot kont'

Tijdens de minicollegetour maandag 11 december vertelde archeoloog Merit Hondelink over de herkomst van ons eten. Ze onderzoekt wat onze voorouders vroeger verbouwden, wat ze aten en wat ze met hun afval deden. Dit doet ze door twee typen onderzoek te combineren: archeologie en geschiedenis. Het materiaal dat ze onderzoekt komt uit hele oude wc's (beerputten) en bestaat uit poep en afval. Met behulp van archeologische voorwerpen, oude plantenresten, dierenbotten én historische documenten liet Merit zien dat we redelijk goed kunnen reconstrueren waar de dagelijkse maaltijd in het verleden uit bestond.

Naast het college kon je met je klas een bezoek brengen aan het Universiteitmuseum (op ~15 minuten loopafstand), waar de leerlingen o.a. een reis door de darm maakten in de opstelling 'Van mond tot kont'. Dit bezoek vond voorafgaand aan het college plaats (collegetijd 10:45) of na afloop van het college (collegetijd 9:15).

• Datum: maandag 11 december 2017
  • Tijd college: 09:15 - 10:15 uur & 10:45 - 11:45 uur