Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteit

2017: Kinderuniversiteit 'Waarom zitten het nieuwe roken is'

Op vrijdag 13 oktober gaf hoogleraar Anton Scheurink college aan kinderen uit groep 7 en 8 over gezondheid en eten. Hij vertelde onder andere dat het vroeger een schoonheidsideaal was om dik te zijn, maar dat het tegenwoordig niet meer zo'n goed idee is. Iemand met overgewicht heeft namelijk een grotere kans op hart- en vaatproblemen, diabetes en allerlei vormen van kanker. Anton legde de kinderen daarnaast uit dat meer bewegen veel belangrijker is dan minder eten. En dan met name de beweging die je niet bewust doet: een uurtje sporten is leuk, maar de verborgen activiteit is nog veel belangrijker. Bijvoorbeeld de trap nemen in plaats van de lift, fietsen in plaats van met de bus en zelfs kauwgom kauwen (want ook daar verbrand je calorieën mee!). Met andere woorden: waarom zitten het nieuwe roken is.

Bewegen is belangrijk
Bewegen is belangrijk

Om dik worden te voorkomen, wordt altijd gezegd dat je minder moet eten. Maar onderzoek toonde aan dat meer bewegen nog veel belangrijker is. De slogan is nu: 'Better fat and fit than lean and unfit' ('Beter dik en fit dan mager en niet fit). En daarbij is een uurtje sporten leuk meegenomen, maar is het zogenaamde NEAT (non-exercise activity thermogenesis), oftewel de verborgen activiteit, nog veel belangrijker. Wat NEAT nu precies is, hoe onze hersenen daarbij betrokken zijn, wat evolutie en de persoonlijkheid van de mens hiermee te maken heeft en waarom ‘zitten’ het nieuwe roken is, daarover vertelde hoogleraar Anton Scheurink tijdens de Kinderuniversiteit op vrijdag 13 oktober meer.    

  • Datum: vrijdag 13 oktober
  • Tijd: 09:15-10:15 uur & 10:30 - 11:30 uur
  • Locatie:Binnenstad Groningen

Naast de lezing kun je met de klas een bezoek brengen aan het Universiteitsmuseum (programma Van mond tot kont) en een workshop moleculair koken. De plaatsen hiervoor zijn beperkt.

Laatst gewijzigd:01 november 2017 15:56