Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Nano-elektronica eenvoudig uitgelegd

Datum:16 juni 2016
Ludo Cornelissen bij Famelab
Ludo Cornelissen bij Famelab

Micro-elektronica, je kunt niet zonder. Maar wat te denken van nano-elektronica, nog een stapje kleiner dus. Dan kom je op de schaal van atomen en gelden de wetten van de kwantummechanica. Ludo Cornelissen is promovendus van hoogleraar ‘natuurkunde van nanodevices’ en Spinozaprijswinnaar Bart van Wees. En hij vindt het leuk om zijn complexe onderzoek uit te leggen.

Ludo bereikte begin dit jaar de Nederlandse finale van FameLab, een internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie voor jonge onderzoekers. In maximaal 3 minuten moeten deelnemers hun onderzoek uitleggen en daarbij mogen ze alleen spullen gebruiken die ze zelf het podium op kunnen dragen.

Het onderzoek van Ludo gaat over de ‘spin’ van elektronen. Die gedragen zich als kleine magneetjes die om hun as tollen – de richting van de as is de spin. Die elektronenspin is te gebruiken om informatie te versturen, legt Ludo uit in de video van zijn FameLab presentatie. Je kunt zelfs een signaal versturen zonder elektronen te verplaatsen. Dat is uniek, en betekent dat een computerchip gebaseerd op spintransport vermoedelijk minder warmte produceert dan een gewone chip.

In het lab van Bart van Wees worden allerlei nieuwe technieken bedacht en getest om met slim gebruik van nieuwe materialen bijzondere schakelingen (devices is de vakterm) te maken. Allereerst om te begrijpen hoe de kwantummechanische natuurkunde precies werkt in die materialen, maar ook om nieuwe toepassingen mogelijk te maken. En het geeft Ludo genoeg stof om over te schrijven!

Tags: Beta, Natuurkunde

Reacties

Reacties laden...