OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Boeren in Bangladesh helpen met je profielwerkstuk

Datum:30 januari 2018
Alinda Dersjant, samen met Margot en Niels winnaar van de Jan Kommandeurprijs 2017

Je leest het misschien wel eens in het nieuws: overstromingen, modderstromen en extreme regenval in Bangladesh. Door klimaatverandering wordt het al natte klimaat in Bangladesh steeds natter en komen overstromingen vaker voor dan vroeger. Dit treft vooral de lokale boeren in het gebied. Hevige regenval is namelijk schadelijk voor de (rijst)planten in de regio. 'Hoe gaan we die schade tegen?', was de vraag van Alinda, Margot en Niels. Zij wonnen vorig jaar de Jan Kommandeurprijs voor het beste bètaprofielwerkstuk van Nederland.

Alinda, Margot en Niels kwamen er achter dat het sprayen van natriumseleniet – een antioxidant – schade aan de plant op moleculair niveau tegengaat. Maar daar hield het niet op: de scholieren van ’t Atrium te Amersfoort bedachten ook een businessplan. “We hebben geleerd dat je een echt verschil in de wereld kunt maken door vanuit een kleine technische oplossing te werken”, vertelt Alinda Dersjant aan de Scholierenacademie. Ze kijkt met ons terug op haar profielwerkstukonderzoek en het winnen van de Jan Kommandeurprijs in maart vorig jaar.

Leren en inspireren

Alinda leerde tijdens het schrijven van haar profielwerkstuk dat het juist een verschil maakt om een probleem vanuit verschillende perspectieven te bekijken: “Niet alleen de technische kant is belangrijk, maar ook de economische en sociale kant.” Het is dan ook niet gek dat Alinda inmiddels Environmental Geosciences aan Boston College in de Verenigde Staten studeert. “Studies in Amerika zijn veel breder en er wordt van je gevraagd om een interdisciplinaire manier van denken aan te nemen. Daar sloot ons profielwerkstuk goed bij aan.”

Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteerden Alinda, Margot en Niels hun profielwerkstuk samen met andere kanshebbers op een profielwerkstukmarkt. Collega-scholieren, ouders, universiteitsmedewerkers en verdwaalde studenten konden meer te weten komen over het onderzoek van de leerlingen. Met veel plezier kijkt Alinda daarop terug: “De stands waar alle deelnemers hun ideeën presenteerden vond ik nog gaver dan de prijsuitreiking zelf”, vertelt ze. “We kregen die dag de kans om ons idee te delen met geïnteresseerden en lieten ons inspireren door andere stands op de uitreiking.”

Doorzettingsvermogen

Het leuke aan het schrijven van een profielwerkstuk is dat je begint aan een onderzoek dat je zelf hebt opgezet. Maar het onderzoek is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Juist omdat je aan een nieuw en soms onontgonnen terrein werkt, kom je allerlei uitdagingen tegen. Hoe ga je daarmee om? Alinda kwam er tijdens haar onderzoek achter hoe belangrijk doorzetten is. Ze geeft toekomstige winnaars dan ook de tip:  “Wees niet bang voor die uitdagingen, maar maak er juist gebruik van door er van te leren!” Ben jij ook zo’n doorzetter en wil je kans maken op de Jan Kommandeurprijs? Meld dan jouw profielwerkstuk aan voor de Jan Kommandeurprijs.