Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Bescheiden filosoof met grootse plannen

Datum:28 juli 2016
Lodi Nauta
Lodi Nauta

Lodi Nauta, decaan en hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de faculteit Wijsbegeerte, heeft de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend gekregen. Deze premie is voor onderzoekers die tot de absolute top behoren van de wetenschap. Zij worden beloond met 2.5 miljoen euro die zij kunnen besteden aan hun onderzoek. Nauta is de eerste filosoof die de prijs krijgt toegekend en noemt het dan ook een eerbetoon aan de filosofie en haar geschiedenis.

Waarom hij de prijs gewonnen heeft? Dat vindt Nauta een moeilijke vraag; hij vermoedt dat het te maken heeft met het feit dat hij projecten heeft binnengehaald en diverse prijzen voor zijn werk heeft ontvangen. Daarnaast zit hij niet alleen in zijn kantoor om onderzoek te doen, maar stimuleert en helpt hij ook mensen met het vinden van hun weg als jonge onderzoeker. Verder heeft hij vernieuwend onderzoek verricht op het gebied van de Renaissance. Deze periode wordt vaak weggezet als een tijd die belangrijk is voor kunst, religie en cultuur, maar niet voor de filosofie. Nauta heeft geprobeerd dit beeld recht te zetten door aan te tonen dat een humanist zoals Lorenzo Valla wel degelijk van belang is voor de filosofie. Valla’s had veel kritiek op de filosofen uit zijn tijd, maar dat maakt die kritiek nog niet minder filosofisch. Valla vond dat de filosofie te abstract was geworden; hij bood met zijn kritiek een alternatieve manier van filosoferen. In zijn onderzoek wil Nauta niet alleen nieuwe bronnen ontdekken maar ook de geschiedenis van het denken filosofisch duiden: nieuwe verbanden zien, andere interpretaties bekijken en zo tot originele en nieuwe inzichten komen.

De grote vraag is nu natuurlijk: ‘wat gaat er gebeuren met het prijzengeld?’. Anders dan een natuurkundige heeft een filosoof heeft geen grote, dure apparaten nodig. Nauta heeft echter grootse plannen. Hij wil nieuwe onderzoekers aanstellen, visiting professors uit andere landen halen, conferenties organiseren en met anderen een handboek voor de geschiedenis van de filosofie schrijven. Mocht het geld dan nog niet op zijn dan is dit ook geen probleem. Bedenkt Nauta over tien jaar een mooi project, dan mag hij het dan ook nog gebruiken. Het geld hoeft niet in één keer gebruikt te worden.

Tags: Filosofie, Alfa

Reacties

Reacties laden...