OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Winnend profielwerkstuk over kleine hulporganisaties: zijn ze effectief?

Datum:27 februari 2018
Christianne en Rhodé wonnen vorig jaar de Jan Penprijs voor beste Gamma-PWS

Oxfam Novib kwam onlangs slecht in het nieuws door de vermeende seksfeesten in Haïti. Duizenden donateurs trokken zich terug en het debat over het nut van hulporganisaties barstte weer in al zijn heftigheid los. Schieten grote hulporganisaties niet aan hun doel voorbij? Kunnen we niet beter doneren aan kleinere hulporganisaties? Maar deze organisaties hebben weer geen groot netwerk, laat staan veel geld. Hoe effectief zijn zij dan? Christianne en Rhodé onderzochten dat voor hun profielwerkstuk en wonnen daarmee de Jan Penprijs voor beste Gammaprofielwerkstuk van Nederland.

Kritisch

De jury sprak vol lof over de persoonlijke betrokkenheid van Christianne en Rhodé bij het onderwerp. De leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld onderzochten hoe critici naar kleinschalige ontwikkelingssamenwerking kijken en interviewden bestuursleden van hulporganisaties. Hun conclusie: ontwikkelingshulp van kleinere organisaties is overwegend effectief, maar er is ook ruimte voor verbetering. “Het profielwerkstuk leerde mij hoe belangrijk, maar ook moeilijk het is om een goed en betrouwbaar onderzoek neer te zetten,” vertelt Rhodé. “Maar wat ik misschien inhoudelijk wel het meest heb geleerd, is dat het heel goed is om kritisch te blijven, in dit geval naar ontwikkelingssamenwerking.”

Impulsief

Rhodé en Christianne stuurden hun profielwerkstuk in tijdens een impulsieve bui en werden pardoes voor de Jan Penprijs geselecteerd. Rhodé: “Het was een hele leuke ervaring. We moesten een promofilmpje maken voor ons PWS. Op de dag zelf presenteerden we ons PWS op een markt.” Daar ontmoetten Rhodé en Christianne ook andere leerlingen, zowel binnen de gammawetenschappen, maar ook alfa’s en bèta’s. En de uitslag pakte ook niet verkeerd uit. “Het is heel leuk om feedback te krijgen van een professionele jury, die verstand heeft van jouw gekozen onderwerp. Je hebt niks te verliezen en heel veel leuks te winnen bij het meedoen.”

Tijdens het schrijven van je profielwerkstuk leer je niet alleen veel over je onderwerp, je doet ook veel andere vaardigheden op, kwam Rhodé achter. “Ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking komt nu ook aan bod tijdens mijn studie Internationale Betrekkingen.” Ze studeert sinds dit jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Daarnaast denk ik dat het schrijven van het profielwerkstuk ook nu nog helpt bij het schrijven van essays en lezen van artikelen.”