Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Podcasts, puppy’s en ondernemende journalistiek

Datum:25 april 2017
Puppy's!
Puppy's!

Waar moet je eigenlijk allemaal aan denken voordat je een hond aanschaft? Haal je hem bij een fokker of toch uit het asiel? Hebben rashonden meer gezondheidsproblemen dan kruisingen? En waarom zou je überhaupt een hond nemen? Allemaal vragen die langskomen in de PuppyPodcasts van Amanda Brouwers.

De PuppyPodcasts nemen de luisteraar mee op een wandeling door het park. Tijdens deze wandeling bespreken Amanda en haar vriend alles wat er komt kijken bij het aanschaffen van een hond en stellen ze vragen aan hondenexperts. Zo worden alle aspecten die komen kijken bij het uitzoeken van een hond  vanuit verschillende invalshoeken belicht zodat het stel een weloverwogen keuze kan maken. Als luisteraar ben je niet alleen benieuwd hoe het afloopt (welke hond zullen ze kiezen?), maar steek je ook nog van alles op over honden en de aanschaf hiervan.

Een vraag die wellicht in je opkomt; hoe past het maken van een podcast over puppy’s binnen een onderzoek aan de universiteit? Brouwers doet onderzoek binnen de ondernemende journalistiek vanuit auto-etnografisch perspectief. Dit houdt in dat je kennis verwerft van een bepaald onderwerp door hier zelf mee aan de slag te gaan en alles wat je tegenkomt te op te schrijven. Je gaat er dan ook van uit dat je deze kennis alléén kunt verkrijgen door dit zelf te ervaren. Binnen de ondernemende journalistiek houdt dit dus in dat je zelf een onderneming in de journalistieke hoek begint.

Amanda is zelf gefascineerd door geluid. Een radiomaker zei ooit: “Radio is als een oude kist bij je oma op zolder, zolang er geluiden uit komen kan alles in de kist zitten, het is een verrassing. Zodra je hem openmaakt is de verrassing verdwenen.” Dit is ook wat Brouwers zo interessant vindt aan geluid. “Je kunt er een hele wereld mee creëren, het is heel creatief.

Daarnaast is geluid heel geschikt om iets naast te doen: je kunt fietsen en luisteren, koken en luisteren, hardlopen en luisteren, enzovoort.” En dus besloot ze voor haar onderzoek binnen de ondernemende journalistiek Podgront op te starten; een onderneming die Podcasts maakt, waaronder dus ook PuppyPodcasts.

Het afgelopen jaar is Brouwers vooral bezig geweest met het ervaren en documenteren hoe je nu precies een onderneming opzet en een goede podcast maakt. De volgende stap in het auto-etnografisch onderzoek is te onderzoeken hoe de podcasts gefinancierd kunnen worden. Wat is daar de beste manier voor? En hoe trek je de meeste luisteraars? Daarom organiseert Podgront bijvoorbeeld luisteravonden waar je met z’n allen naar een podcast luistert, net als dat je in de bioscoop met z’n allen dezelfde film bekijkt. Ideeën heeft Brouwers genoeg, maar nu is het nog ontdekken en ervaren wat het beste werkt!

Tags: Alfa

Reacties

Reacties laden...