Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Hoe is het leven ontstaan? En het universum?

Datum:20 juni 2017
Auteur:Science LinX
Protoplanetaire schijf | Illustratie Wikimedia
Protoplanetaire schijf | Illustratie Wikimedia

Er zijn van die vragen die te ingewikkeld lijken om over na te denken. Hoe kan uit een oerknal nou een totaal universum komen, met sterren, planeten, manen en stofwolken? En hoe kon op ten minste een van die planeten, de aarde, leven ontstaan? Hele grote vragen, over gebeurtenissen die miljarden jaren geleden plaatsvonden.

Maar het zijn wel vragen die veel mensen bezighouden. Dat bleek toen Nederlanders in 2015 vragen mochten stellen die aan wetenschappers voorgelegd zouden worden. Toen de ruim 12.000 (!) ingediende vragen in clusters werden geordend, ontstond er een cluster met ‘oorsprongsvragen’.  En dit cluster werd gepromoveerd tot een ‘route’: Oorsprong van het leven- op aarde en in het heelal.

De bedoeling is dat wetenschappers nu aan de slag gaan met de verschillende routes (zo’n 25 in totaal). Er zijn inmiddels een stuk of veertig wetenschappers intensief bezig met het ontwikkelen van plannen voor de route over Oorsprongsvragen. Daarvoor hebben ze het Origins Center opgericht. Een nog grotere groep is geïnteresseerd in het onderzoek.

Bij de ‘kerngroep’ van deze route zitten opvallend veel Groningse wetenschappers. Zij houden zich bezig met chemische evolutie, het maken van een synthetische cel of het ontstaan van planeten maar ook met het bouwen van computermodellen die alle processen rond het ontstaan. Zelfs de Groningse Nobelprijswinnaar Chemie Ben Feringa doet mee, hij is zijn hele carrière al geïntrigeerd door de vraag waarom het leven een voorkeur heeft voor ‘linkshandige’ of soms juist ‘rechtshandige’ moleculen.

Vind je deze vragen ook boeiend? Lees dan de serie over Groningse onderzoekers die bij het Origins Center betrokken zijn!

Tags: Beta

Reacties

Reacties laden...