Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Zuinig op onze wereld

Datum:18 juli 2017
Voortaan op de fiets naar het werk?
Voortaan op de fiets naar het werk?

In het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ gaf Jan Terlouw een inspirerende toespraak waarin hij ons vraagt zuinig te zijn op onze wereld. De toespraak kreeg enorm veel media aandacht en geeft wel aan dat Jan Terlouw niet de enige is die zich zorgen maakt over de manier waarop wij omgaan met de aarde.

Binnen Nederland is er steeds meer kritiek op de consumptiemaatschappij waarin wij leven. We kopen en kopen maar, zonder bewust na te denken over de gevolgen van dit gedrag. Grondstoffen zijn eindig, maar de vraag naar de grondstoffen lijkt oneindig. Productieprocessen zijn milieubelastend en het afbreken van producten brengt ook schade aan het milieu. Bedrijven en consumenten moeten bewust nadenken over de consequenties die de consumptiemaatschappij met zich mee brengt voor onze aarde.

Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die naar Jan Terlouw luisteren, zij beantwoorden de vraag naar duurzaamheid. Op bijna elke straathoek in Groningen zie je koffiezaken of lunchtentjes gebaseerd op duurzame producten. Niet alleen in de horeca wordt de duurzame markt groter, ook in de supermarkt vind je steeds meer producten  met een keurmerk. Uit onderzoek van IRI blijkt dat er vanaf 2015 een stijging van 27% heeft plaatsgevonden in het aantal verkochte producten met een keurmerk.

Op het gebied van vervoer springt er één duurzame ontwikkeling uit, namelijk de elektrische fiets. De elektrische fiets is erg populair. De elektrische fiets is sneller dan een normale fiets en milieuvriendelijker dan het pakken van de bus of de auto. In zijn onderzoek naar E-bikes kijkt Paul Plazier onder andere naar de mogelijkheid van de elektrische fiets om motorvoertuigen te vervangen bij het pendelen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de elektrische fiets wel degelijk als substitutiegoed kan dienen voor motor voertuigen. Zelfs als de bus of de auto een snellere optie is om thuis te komen, vinden de participanten van het onderzoek de elektrische fiets een realistisch alternatief. Dit komt onder meer omdat er volgens de participanten meer voordelen kleven aan de elektrische fiets zoals; ‘een frisse neus halen’, ‘je hoofd leeg maken’ en omdat je bewuster met het milieu bezig bent. Of we over een paar jaar allemaal de elektrische fiets uit de schuur pakken in plaats van de OV-kaart uit de jaszak, zal de toekomst ons leren.  

Reacties

Reacties laden...