Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

A True Love Story

Datum:17 oktober 2017
Dokter Corrie
Dokter Corrie

Misschien is het jou ook wel overkomen: het moment dat je ouders je met een serieus gezicht aan tafel zetten en hun seksuele voorlichting begonnen. Voor de één reden om een wereldrecord sprint in te zetten naar je kamer, voor de ander hét moment om je ouders te vertellen dat je dat allemaal heus allang al weet. Hoe je het ook wendt of keert: voor veel jongeren is seksuele voorlichting iets ongemakkelijks. Op school, thuis, of beide: velen ontkomen er niet aan. Misschien kun je je zelfs de Dokter Corrie Show nog herinneren, een tv-show die vooral in groepen 8 gebruikt wordt om onderwerpen zoals verkering, borsten maar ook prostitutie bespreekbaar te maken. Humoristisch én informatief!

Zonder gekheid: seksuele ontwikkeling is een zeer interessant wetenschapsgebied. Wieke Dalenberg is eind 2016 gepromoveerd aan de RUG op een groot onderzoek over de seksuele ontwikkeling van adolescenten in het dagelijks leven, ‘A True Love Story’. Voor het onderzoek vroeg ze 306 jongeren tussen de 12 en 17 jaar om twee jaar lang een dagboek via het internet bij te houden over hun ervaringen met romantiek/seks en over hun gesprekken met hun ouders hierover.

Uit het promotieonderzoek heeft Dalenberg geconcludeerd dat ten eerste de seksuele ontwikkeling van jongeren heel divers en verschillend is. Ten tweede is de seksuele voorlichting zoals wij die waarschijnlijk kennen, gefocust op puur fysieke seksuele aspecten, niet toereikend. Er moet ook gekeken worden naar romantische aspecten, met name het aangaan en onderhouden van romantische relaties. Daarnaast moet de inhoud van de voorlichting niet alleen aangepast worden aan de leeftijd van de jongere, maar ook op het stadium van seksualiteit waarin de jongere zich bevindt. Dalenberg onderscheidt verschillende stadia: beginnend romantisch (bijvoorbeeld verliefd zijn), midden ontwikkelingsstadium van interacties (bijvoorbeeld contact zoeken) en een eindstadium van daadwerkelijk ervaringen binnen een romantische relatie (bijvoorbeeld afspreken met een romantische partner).

Dus zelfs voor je liefdesperikelen kun je bij een RUG-wetenschapper terecht! Of bij Dokter Corrie natuurlijk.

Reacties

Reacties laden...