Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Geradicaliseerd de gevangenis uit?

Datum:02 juni 2016
Bron: Wikipedia Commons
Bron: Wikipedia Commons

Al jaren is Europa in de ban van radicalisering, en die obsessie is alleen maar toegenomen sinds de aanslagen in Parijs en Brussel. Je zou denken dat radicalisering ondertussen een grondig bestudeerd fenomeen is. Radicaliseringsexpert Tinka Veldhuis bewijst dat het tegendeel het geval is.

Sinds de moord op Theo van Gogh en de arrestatie van de Hofstadgroep worden terrorismegevangenen in Nederland bij elkaar in een aparte ‘terrorismeafdeling’ geplaatst, uit angst dat zij hun gedachtengoed verspreiden. In haar promotieonderzoek toont Veldhuis echter  aan dat nergens uit blijkt dat gevangenissen broedplaatsen zijn voor extremisme en terrorisme. Juist als je iedereen bij elkaar zet, blijven terroristische netwerken in stand. Bovendien werkt een terrorismeafdeling stigmatiserend. Het is dus tijd voor een grondige beleidsverandering bij het Ministerie van Justitie.

Om dit aan te tonen ging Veldhuis zelf de gevangenis in. Ze nam interviews af met de gedetineerden over de terroristenafdeling en de invloed daarvan op hun welzijn. Ook voerde ze experimenten uit om te onderzoeken of de terroristenafdeling beïnvloedt hoe mensentegen extremistische gedetineerden aankijken. Zo deed ze onderzoek onder ruim 100 gedetineerden in verschillende gevangenissen in Nederland, om te bekijken of de terroristenafdeling in vergelijking tot andere afdelingen een stigmatiserende of stereotyperende werking heeft. Interessant genoeg bleken terrorismegevangen laag in de pikorde te staan in de Nederlandse gevangenis: zowel moslim als niet-moslim gedetineerden hadden een hele lage dunk van terroristen. Dat roept dus de vraag op of het risico op radicalisering onder gedetineerden wel zo groot is als vaak wordt gedacht.

Als radicaliseringsexpert weet je zeker dat je werk gehoord en gelezen wordt. Veldhuis staat regelmatig in de krant en schuift aan bij radio- en televisieshows. Toch verdient het huidige Nederlandse radicaliseringsbeleid nog altijd geen schoonheidsprijs. Het werk van Veldhuis is en blijft dus belangrijk.

Reacties

Reacties laden...