Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Sleutelen aan enzymen

Datum:17 januari 2017
De structuur van een enzym
De structuur van een enzym

De RUG heeft als enige algemene universiteit een opleiding tot ingenieur. Die ‘bouwers’ vind je in het Groningen Engineering Center. Maar zij zijn niet de enigen die dingen ontwerpen en maken, ook de biologen kunnen er wat van. Neem Marco Fraaije. Zijn onderzoek richt zich op enzymen, eiwitten die allerlei broodnodige reacties in je cellen verzorgen.

Een enzym is vaak een behoorlijk grote structuur, die uit duizenden atomen bestaat. Door een analyse van de structuur van het enzym kan Fraaije er achter komen welke atomen cruciaal zijn voor de werking van het enzym. En met slimme simulatieprogramma’s (deels made in Groningen) is uit te rekenen wat voor gevolgen het veranderen van een atoom precies heeft.

Op die manier ontwerpt en bouwt Fraaije enzymen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de omstandigheden in een chemische fabriek. Daar kunnen ze hun werk doen en chemische processen uitvoeren op een manier die minder belastend is voor het milieu. Dit werk doet Fraaije onder meer in Europees verband, binnen het ROBOX project. Wat dat precies is kun je zien in het filmpje dat hij er over heeft laten maken.

Tags: Biologie, Beta

Reacties

Reacties laden...