Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Van vissenkoppen naar topsport

Datum:23 mei 2017
Epke aan de rekstok
Epke aan de rekstok

Bert Otten begon zijn carrière met een promotieonderzoek naar vissen. Inmiddels werkt hij bij bewegingswetenschappen, waar hij onderzoek doet naar topsport. Hoe kwam hij daar terecht?

Tijdens zijn promotie onderzocht Bert Otten de evolutie van vissen in het Victoriameer. Hij bestudeerde hun kaak en ogen. Otten programmeerde de ontwikkeling van de vissenkop in de computer, zodat hij goed kon zien in welke stappen de evolutie precies is verlopen.  Hoe kwam hij dan bij bewegingswetenschappen terecht? “Vissen hebben heel veel bewegende onderdelen in hun kop. Kijk maar eens naar een vissenkop op de markt! Die onderdelen werken allemaal samen. Als één onderdeel beweegt, heeft dat invloed op de rest. Die samenhang fascineert me.” De samenhang waardoor Otten werd gegrepen, is ook terug te vinden in menselijke bewegingen. Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij bewegingswetenschappen.

Niet alleen zijn fascinatie voor beweging, maar ook zijn ervaring met programmeren bleek in de bewegingswetenschappen goed van pas te komen. Waar hij vroeger evoluerende vissenkopen simuleerde, programmeert hij nu races en oefeningen van topsporters. Zo kan hij in detail analyseren wat de sporters doen en hoe ze nog beter kunnen worden. Hij analyseerde bijvoorbeeld een oefening van Epke Zonderland en de slag van Ireen Wüst.

Nu is Otten veel met wielrennen bezig. Hij adviseert bijvoorbeeld het Nederlands wielrenteam. Het team vroeg hem welke fiets ze het best konden gebruiken. Een hele lichte fiets die niet zo gestroomlijnd is of een zwaardere fiets die heel gestroomlijnd is. Otten simuleerde de race op de computer. Hij hield daarbij rekening met allerlei variabelen. Het hoogteverschil in het parcours en de kracht die de sporters kunnen leveren, maar ook de windrichting en de luchtdruk. De ideale fiets bleek niet in alle weersomstandigheden hetzelfde te zijn. Daarom maakte Otten een tabel. De wielrenners kunnen vlak voor de race, als ze weten wat de weersomstandigheden zijn, in de tabel opzoeken welke fiets ze het beste kunnen gebruiken.

Er is nog een wielrenster die Ottens aandacht trok: Elis Ligtlee. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 werd ze vierde op de sprint. Het verschil met de winnaar was 1,58 meter. Ook deze race programmeerde Otten netjes in de computer om te kijken wat er zou gebeuren als hij bepaalde variabelen verandert. Tijdens de race had Ligtlee haar ellebogen naar buiten. Andere sprinters doen dat niet. Door haar ellebogen naar binnen te buigen, is Ligtlee gestroomlijnder en kan ze, volgens Otten, 1,60 meter inhalen. Bovendien is Ligtlee vrij zwaar voor een topsporter (90 kg). Door 3 kg af te vallen, kan ze nog sneller rijden. In totaal denkt Otten dat ze hierdoor wel 3 meter kan inhalen. Ruim voldoende om de sprint te winnen!

Tags: Biologie, Beta

Reacties

Reacties laden...