Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Taaislijmziekte en toch naar het strand

Datum:16 januari 2018
Auteur:Science LinX
De twincer
De twincer

Julia* heeft taaislijmziekte. Ze wordt behandeld met antibiotica. Die inhaleert ze tweemaal daags via een vernevelaar, een apparaat dat het medicijn omzet in een nevel. Die nevel ademt Julia in via een mondstuk. Het proces duurt zo’n anderhalf uur per dag. Julia zit al die tijd op de logeerkamer om haar man niet bloot te stellen aan de medicatie. De muren in de logeerkamer plakken een beetje door de uitgeademde antibiotica.

Het hele proces legt veel druk op Julia. Twee keer per dag zit ze ca. 45 minuten in haar eentje op de logeerkamer. Een dagje strand zit er niet in. Daarnaast is er een belangrijk risico: als Julia de vernevelaar niet goed schoon maakt, kunnen er antibioticaresten achterblijven en kunnen bacteriën die toevallig in de vernevelaar terecht komen een antibioticaresistentie ontwikkelen.

Paul Hagedoorn (werkzaam bij de  afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie) vond dat dit beter moest kunnen. Hij ontwikkelde de Twincer; een inhalator ter grootte van het pinpas. Deze inhalator heeft geen stroom nodig en kan dus overal gebruikt worden. De inhalator wordt na gebruik weggegooid. Je hoeft hem dus niet schoon te maken en er is geen risico op resistentievorming. Het gebruik van de Twincer duurt slechts enkele seconden. Julia kreeg tranen in haar ogen toen Hagedoorn haar de Twincer overhandigde. Met dank aan de Twincer kan ze, ondanks haar ziekte, een dagje naar het strand.

Maar hoe werkt nou zo’n Twincer? Midden in de inhaler zit een blister met het medicijn. In de inhalator zitten openingen waardoor lucht naar binnen kan stromen. Via een mondstuk kun je die lucht aan de andere kant aanzuigen. Zo zuig je het medicijn via een gangenstelsel naar binnen.

Bij inhalatiemedicatie is het belangrijk dat de deeltjes de juiste grootte hebben. Te groot en de deeltjes komen niet in de longen. Te klein en je ademt ze zo weer uit. De meeste medicijnen zijn echter een beetje plakkering. Daarom moeten de deeltjes in de inhalator van elkaar gescheiden worden. Dat betekent dat je met een ademteug een grote scheidingskracht moet genereren. De scheidingskracht wordt in de Twincer gecreëerd in twee ‘rotondes’. De deeltjes draaien daar rondjes. Ze botsen op elkaar en breken in stukjes totdat ze precies klein genoeg zijn.

Het unieke aan de Twincer, is dat deze bestaat uit twee ‘verdiepingen’. De rotondes liggen op de begane grond. De lucht stroomt zo door het apparaatje dat de deeltjes met de goede afmetingen een afslag nemen naar de bovenverdieping. Vanaf daar stromen ze via het mondstuk naar de mond van de patiënt. Deeltjes die te zwaar zijn, blijven beneden rondjes draaien. Ze botsen net zo vaak op elkaar totdat ze klein genoeg zijn.

Hagedoorn heeft nog veel meer inhalatoren ontwikkeld, ieder met unieke eigenschappen die ideaal zijn voor de gebruikte medicatie. Meer over zijn onderzoek vind je hier.

Tags: Beta, biologie

Reacties

Reacties laden...