Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Beweging is overal

Datum:30 mei 2017
Onderzoek naar beweging
Onderzoek naar beweging

Vorige week schreven we hoe Bert Otten vanuit onderzoek naar vissenkoppen terecht kwam bij de analyse van topsporters. Otten doet echter nog veel meer! Lees verder en ontdek zijn andere onderzoeken.

Beweging is overal. En kennis van beweging komt dan ook in allerlei onderzoek van pas. Daarom is Bert Otten niet alleen bezig met het analyseren van topsport, maar verdiept hij zich ook in de forensische analyse, het maken van protheses en het verbeteren van luchtkussens.

Een van de nieuwste onderzoeken van Otten is gericht op forensische analyse. Stel, er is een overval gepleegd. Er zijn videobeelden van bewakingscamera’s en er is een verdachte. De dader draagt tijdens de overval een bivakmuts en is niet herkenbaar. Hoe achterhaal je nu of de verdachte de overval heeft gepleegd?

Otten kijkt daarvoor hoe ze lopen. Net als een vingerafdruk voor iedereen anders is, heeft ook iedereen een ander loopje. Als de verdachte op precies dezelfde manier loopt als de dader, is de kans groot dat je beet hebt! Helemaal zeker weet je het nooit, maar Otten kan wel aangeven hoe groot de kans is dat degene op de videobeelden dezelfde is als de verdachte. Otten is op dit moment de enige Nederlandse deskundige op het gebied van deze ‘forensic gait analysis’ en heeft nu bij twee rechtszaken kunnen helpen.

Een wiebelende prothese

Daarnaast werkt Otten, samen met een promovendus, aan een nieuwe beenprothese. Je been maakt continu kleine kantelende bewegingen om je in evenwicht te houden. Ga maar eens op één been staan. Je staat dan niet stil, maar wiebelt een klein beetje. Met de huidige protheses is het niet mogelijk zo’n beweging te maken. De protheses bestaan uit één staaf en kunnen dus niet ‘wiebelen’. Otten bedacht een prothese waarmee dat wel kan. Een promovendus, Esar van Hal, werkte het idee verder uit. De prothese is inmiddels gepatenteerd en wordt momenteel getest.  Otten hoopt dat hij over enkele jaren op de markt komt.

Luchtkussen

Maar dat is niet alles. Otten doet ook onderzoek naar luchtkussens. In 2013 brak een meisje haar rug toen ze van 10 meter hoogte op een luchtkussen sprong. De fabrikant had gezegd dat het veilig was. Het probleem? In plaats van in een zittende houding op het luchtkussen te vallen, sprong het meisje rechtstandig op het kussen. Otten onderzoekt nu samen met de fabrikant hoe het luchtkussen verbeterd kan worden, zodat ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Benieuwd hoe Bert Otten in de bewegingswetenschappen terecht kwam en benieuwd naar zijn onderzoek naar topsport? Lees onze eerdere blogpost! Benieuwd wat Bert Otten meemaakt en wat hem fascineert? Bekijk zijn fotoblog!

Tags: Beta, Biologie

Reacties

Reacties laden...