Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Prijswinnend profielwerkstuk over een vergeten hongersnood

Datum:13 februari 2018
Janneke schreef haar pws over de Holodomor
Janneke schreef haar pws over de Holodomor

Weinig mensen hebben er over gehoord en toch is het is een van de grootste rampen van de 20e eeuw: de Holodomor. In de jaren 1932 en 1933 sterven in het huidige Oekraïne miljoenen doden door een zware hongersnood. Maar het is geen ‘normale’ hongersnood, veroorzaakt door natuurrampen, slechte oogst of ziekte. Het is een zogenaamde “door mensen veroorzaakte hongersnood” (moryty holodom), in dit geval door Stalins desastreus verlopen vijfjarenplan. Janneke Drent schreef er haar profielwerkstuk over en won met haar analyse de Marie Lokeprijs voor beste profielwerkstuk binnen de Alfawetenschappen.

Genocide of niet?

“Mijn geschiedenisdocente vertelde erover tijdens de les”, vertelt Janneke. “En wat mij verbaasde was dat ik ondanks de schaal, ondanks dat het relatief dichtbij en kort geleden was, nog nooit van deze hongersnood had gehoord.” En dat is niet vreemd, want tijdens de Sovietperiode zijn bewijsstukken van de Holodomor grotendeels onder het tapijt geschoven. Pas na het uiteenvallen van de Sovietunie in 1991, werd er meer bekend over de omvang van de hongersnood.

Sindsdien houdt de Holodomor de gemoederen flink bezig in het historisch debat. Historici vragen zich namelijk af: in hoeverre kun je spreken van een genocide? Was het opzet, of was de hongersnood slechts het gevolg van dramatisch beleid? Ook Janneke richtte zich op deze vraag: “Ik kwam tot de conclusie dat de term ‘genocide’ vaak gevoelig ligt en met zorg behandeld moet worden, maar dat de Holodomor zeker naar genocide neigt.”

Marie Lokeprijs

Dankzij de sterke analyse van dit omvangrijke debat won Janneke de Marie Lokeprijs. “Dat ik voor de finale uitgenodigd zou worden in Groningen, laat staan de prijs winnen, kwam voor mij als een grote verrassing.” En hoewel het onderwerp van haar profielwerkstuk niet meteen aansluit bij haar vervolgstudie Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, de opgedane vaardigheden helpen haar wél: “Het omgaan met bronnen en academisch schrijven komen zeker van pas tijdens mijn studie.”

Voor de toekomstige winnaars heeft Janneke nog wel een aantal tips: “Kies een onderwerp dat je leuk vindt”, geeft Janneke ons mee. “Je zit toch een poosje aan je profielwerkstuk vast, dus je kan al die uren beter steken in iets dat je echt interesseert. De rest volgt vanzelf. En begin op tijd!” Denk jij dat jouw profielwerkstuk ook een prijs kan winnen? Meld je dan aan voor de Marie Lokeprijs.

Reacties

Reacties laden...