Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Bol.com voor onderzoekers

Datum:20 februari 2018
Lifelines
Lifelines

Bas Bolmer werkt als datamanager bij Lifelines. Lifelines is een bevolkingsonderzoek dat 167.000 deelnemers uit de drie noordelijke provinciën volgt. Deze deelnemers worden dertig jaar lang gevolgd. Gedurende die periode vullen ze iedere anderhalf jaar een vragenlijst in. Om de vijf jaar komen de deelnemers langs om bloed, urine en een pluk haar af te geven. Zo wordt een database gevormd die door andere onderzoekers gebruikt kan worden.

Online catalogus
Lifelines houdt een online catalogus bij met alle beschikbare data. Onderzoekers kunnen daar in rond snuffelen en de data kopen die hen interesseert. ‘Eigenlijk is het een soort bol.com voor onderzoekers,’ aldus Bas. Een aankoop is overigens niet voor iedereen weggelegd. Om een jaar lang toegang te krijgen tot de gegevens betaalt een onderzoeker €7500,-. Ook moet het onderzoek gericht zijn op het thema “gezonder oud worden” (Healthy Ageing).

Met de data van Lifelines worden zeer uiteenlopende onderzoeken gedaan. Zo onderzochten wetenschappers onder andere wat het effect is van luchtvervuiling en geluidsoverlast is op de gezondheid van mensen, wat de invloed is van lifestyle op darmbacteriën (tip: drink veel karnemelk!), wat de bijwerkingen zijn van inhalatiemedicijnen en hoeveel een mens normaal gesproken poept. Ook ontdekten onderzoekers al dat één op de honderd mensen een te trage schildklier heeft, dat is veel meer dan eerder werd gedacht.

Innovaties
Bas is daarnaast ook geïnteresseerd in innovaties in onderzoeksland. Lifelines vraagt deelnemers bijvoorbeeld om op te schrijven wat ze de afgelopen maand hebben gegeten. Maar het is best lastig om je precies te herinneren hoeveel aardappels je de afgelopen maand hebt weggewerkt. Bas heeft daarom een app ontwikkeld. Met die app hoef je alleen nog maar iedere dag een foto van je bord met eten te maken. De app analyseert deze foto en bepaalt welke voedingsmiddelen je binnen hebt gekregen. Bas heeft een werkend prototype gebouwd van de app, maar helaas wordt deze nog niet gebruikt. De app is daarvoor nog te experimenteel. Naast een dergelijke app wordt ook  gekeken naar andere innovaties, zoals slimme meters en sensoren, om toe te passen binnen het bevolkingsonderzoek.

Tags: Beta

Reacties

Reacties laden...