OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Oorlog door de ogen van een kind

Datum:10 november 2016
Kindertekening over oorlog

Bekijk de tekening die hiernaast staat eens. Hij is gemaakt door een kind dat oorlog mee heeft gemaakt en beeldt gruwelijke situaties af. Dit is niet de enige tekening: er zijn duizenden van dit soort tekeningen te vinden, omdat er ook miljoenen kinderen zijn die hun land moeten ontvluchten vanwege de oorlog. Toch is er heel lang geen aandacht geweest voor kinderen in oorlogssituaties. Kinderen worden sinds de Tweede Wereldoorlog wel gebruikt voor beeldvorming (denk aan de foto van Anne Frank of aan het driejarige Syrische jongetje op het strand), maar hoe kinderen daadwerkelijk omgaan met oorlog, is nog steeds onderbelicht.

Gerrit Breeuwsma is ontwikkelingspsycholoog en doet onderzoek naar kinderen en de ervaring, verwerking en verbeelding van de Tweede Wereldoorlog. In de psychologie wordt de kindertijd gezien als de periode waarin je persoonlijkheid wordt gevormd, maar later herinneren we ons weinig tot niets van onze kindertijd.  Ga maar eens na bij jezelf: waarschijnlijk heb je wat vage flitsen van je eerste herinnering, een geur of een kleur misschien. Je kunt in ieder geval niet vertellen wat je de eerste jaren van je leven hebt gedaan. Dit gegeven is belangrijk om te onthouden in oorlogen: vaak werden en worden kinderen geëvacueerd en na de oorlog herenigd met hun ouders. Maar die ouders zijn onbekenden geworden voor de jonge kinderen, dus krijgen de kinderen een nieuw trauma omdat ze worden weggehaald bij wat zij als hun ouders zijn gaan zien. Ook is het moeilijk om een kind te behandelen. Want hoe behandel je iets waarvan een kind zelf zich niet kan herinneren hoe het precies is gebeurd, maar die ervaring wel als traumatisch ervaart?

Wat we uit de psychologie kunnen leren? Duidelijk, volgens Breeuwsma: “voorkom secundaire traumatisering, maar maak gezinshereniging mogelijk, behandel het hele gezin, en tot slot: neem kinderen serieus.”

Reacties laden...