OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Facing your fears: durf jij het aan?

Datum:10 oktober 2017
Face your fears!

Roltrappen, verklede mensen, kleine ruimtes, hoogtes, spinnen, slangen… je kunt het bijna zo gek niet bedenken of er bestaat een fobie voor. Maar hoe gek ook, het is wel behoorlijk vervelend als je bijvoorbeeld in een winkelcentrum staat en de enige route naar je favoriete winkel  een roltrap of lift is. En geef toe: velen van ons hebben wel eens gillend een familielid of huisgenoot een spin laten weghalen. Dat is helemaal niet gek: maar liefst 10 procent van de jongeren boven de 13 jaar kampt met een angststoornis. Voor deze kinderen en jongeren is de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Accare Groningen een Durfpoli begonnen, waar kinderen en jongeren van allerlei fobieën afgeholpen kunnen worden. Door middel van drie sessies met Cognitieve Gedragstherapie worden kinderen en jongeren geholpen om van hun angst af te komen.

De projectleider van de Durfpoli is Rachel de Jong, MSc., onderzoeker bij klinische psychologie en experimentele psychopathologie. Samen met dr. Maaike Nauta en dr. Miriam Lommen behandelt zij kinderen en jongeren op de Durfpoli. De behandeling bestaat uit drie sessies waarin door middel van exposure (stap voor stap blootstelling aan de fobie) en andere technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie geprobeerd  wordt te leren omgaan met de angst. Verder vullen kinderen en hun ouders vier keer vragen in, die bijdragen aan het wetenschappelijke onderzoek dat bij de Durfpoli hoort. De kinderen en jongeren die worden geholpen op de Durfpoli, doen mee aan het onderzoek van Rachel de Jong naar de optimalisering van de hulp en behandeling van angstige kinderen. Ze worden onderverdeeld in verschillende onderzoeksgroepen. De ene groep doet de oefeningen op de Durfpoli en de andere groep doet ze thuis, waarbij bij de ene groep de ouders wel, en de andere groep de ouders niet mogen helpen.  Ook onderzoekt ze of het uitmaakt of de jongeren oefenen in kleine stapjes of grote stappen. Door middel van dit onderzoek probeert Rachel erachter te komen wat voor oefeningen werken voor wie, en op welke manier.

De behandeling van de kinderen en jongeren zal lopen tot de tweede helft van 2018, waarna dataverwerking, data-analyse en het schrijven van het onderzoek zal volgen. Ben je benieuwd naar de uitkomst, kun je wel wat tips gebruiken voor jouw eigen angsten of wil je zelfs meedoen aan het onderzoek? Houd dan de website in de gaten en schrijf je in via het aanmeldformulier!

Reacties laden...