Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Spannende saaie scheikunde

Datum:09 juni 2016
Chemicus Dowine
Chemicus Dowine

‘Ik zit nu namelijk al 25 minuten op een krukje te staren door een klein glaasje in een apparaat dat héél langzaam opwarmt…’ En ze moet nog even, RUG-scheikundige Dowine de Bruijn. Waarom doet ze dat? Omdat saaie scheikunde soms spannender is dan heftige reacties met rokende reageerbuizen.

Dowine is bezig nieuwe antibiotica te maken waarmee we gevaarlijke infecties kunnen bestrijden. Antibiotica zijn er natuurlijk al, maar sommige bacteriën zijn resistent geworden tegen bijna alle geneesmiddelen. Het glaasje waar ze naar zit te staren bevat een stof waarvan ze graag het smeltpunt wil weten. Dat is weer nodig om die stof bij een bacterie in te kunnen bouwen en… nou ja, lees haar blog zelf maar.

Die blog hoort bij de website ‘Faces of Science’ van De Jonge Akademie. Dit is een club van jonge hoogleraren die het belangrijk vinden om uit te leggen waarom wetenschap zo belangrijk is, en ook zo leuk. Dowine is een van de jonge wetenschapers die door De Jonge Akademie is gevraagd om daar een bijdrage aan te leveren. De blog over het smeltende stofje is de eerste in een hopelijk lange reeks, die misschien wel eindigt met een nieuw, veelbelovend geneesmiddel!

Dowine de Bruijn zal op 2 oktober ook optreden tijdens Zpannend Zernike, de jaarlijkse open dag van kennisinstellingen in Groningen. 

Reacties

Reacties laden...