Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Geografiestudent op reis: van het bureau naar het veld

Datum:06 juni 2017
Auteur:Adriaan van der Veer
Wicker Park
Wicker Park

Gentrificatie in Wicker Park - Chicago

De bachelor Sociale Geografie en Planologie kent in het derde jaar het vak ‘Buitenlands Veldwerk’, waarin 40 studenten onderzoek voorbereiden en rond de meivakantie óf naar Chicago en Detroit gaan, óf naar IJsland, New York en Philadelphia. Ikzelf koos voor de eerste reis met een onderzoek naar tevredenheid over de eigen wijk in Chicago. Hierbij onderzocht ik of er een verschil was tussen de gegentrificeerde wijk Wicker Park en de arme wijk Humboldt Park. Het idee is dat hoewel het inkomen in Wicker Park hoger is dan in Humboldt Park, dat dat gegeven geen verband hoeft te hebben met hoe tevreden de inwoners zijn over hun eigen wijk.

Eén van de doelen van ‘Buitenlands Veldwerk’ is om onderzoek in een omgeving die verder onbekend voor je is, onder de knie te krijgen. In Nederland doe je van te voren research en probeer je een beeld te schetsen van hoe het er uit ziet, waar je het beste kan vragen of mensen je enquête in willen vullen en hoe je het snelst of het makkelijkst in die wijken komt. Eenmaal aangekomen wordt je verwachting soms bevestigd, maar soms is het ook het tegenovergestelde. Zie daar een grote leeropbrengst van zo’n onderzoek.

Wicker Park is een wijk waar gentrificatie hoogtij viert. Gentrificatie betekent kort door de bocht het mooier en beter worden van een wijk doordat er een instroom is van rijkere mensen. Dit begint met het ‘interessant’ worden van de wijk: creatieve mensen met een relatief laag inkomen en zogenaamde bohémiens gaan in de wijk wonen. Omdat er door de interesse meer vraag is naar woningen, stijgt de huizenprijs. De nieuwkomers maken de wijk hipper, dus komen er nu nog hogere inkomens te wonen en zo gaat het verder. Een bijkomend gevolg is dat het aanbod van winkels ingrijpend verandert, met espressozaakjes, concept stores en gespecialiseerde slijterijen met 100 soorten dure whiskey. Een problematisch gevolg van gentrificatie is dat maar weinig oorspronkelijke bewoners van de verbeteringen in de wijk kunnen profiteren: de huizenprijzen zijn dermate hoog geworden dat zij er niet meer kunnen wonen. Ze moeten verhuizen, meestal naar een wijk die er minder goed aan toe is. Humboldt Park is een van de wijken waar de oorspronkelijke inwoners van Wicker Park zijn gaan wonen, nadat de prijzen te hoog werden.

We kregen een beeld bij deze wijken dat niet helemaal bleek te kloppen. We verwachtten dat de inwoners van Wicker Park er nog maar net woonden, zich niet verbonden voelden met de wijk en dat de wijk een uniform karakter had. Eenmaal daar bleek de wijk ook slechte ‘blocks’ te hebben, waren er mensen die er al 40 jaar wonen en mensen die in meerdere ‘councils’ plaatsnamen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Het verwachte winkelaanbod kwam dan weer wel dicht bij de waarheid. We zagen cocktailbars, zaakjes met koffie voor $5 en modeboetieks. Al met al is Wicker Park een gezellige wijk met een gemoedelijke sfeer. Alsnog kun je her en der nog de sporen van vroeger zien: de laatste achterblijvers die weigeren te vertrekken.

´╗┐Adriaan van der Veer is student Sociale Geografie en Planologie aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Benieuwd naar hoe zijn ervaring met de arme wijk Humboldt Park was? Kom dan volgende week terug, dan gaat de blogpost daarover!

Reacties

Reacties laden...