OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Een andere kijk op Beyoncé

Datum:05 januari 2017
Beyoncé tijdens haar optreden op The Super Bowl 2015

The Super Bowl half time show is altijd een kijkcijferkanon. De Amerikaanse Super Bowl is één van de allergrootste evenementen ter wereld. In 2015 zorgde Beyoncé voor een hoop opschudding met haar controversiële optreden tijdens de pauze van de Super Bowl. Ook in Nederland kwam dit optreden in het nieuws. Het mini-concert van Beyoncé lokte in de Verenigde Staten bovendien een groot maatschappelijk debat uit.

Al met al genoeg reden om onderzoek te doen naar de muziek en de boodschap van Beyoncé. Een voorbeeld van iemand die onderzoek doet naar het oeuvre van Beyoncé is Kristin McGee. Deze uit de Verenigde Staten afkomstige wetenschapper doet haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt bij de afdeling KCM. In haar werk toont zij aan hoe Beyoncé zowel in haar muziek, als in haar videoclips op verschillende manieren maatschappelijke thema’s verwerkt heeft.

Misschien wel het beste voorbeeld hiervan is het nummer Flawless. In dit lied is de bekende feministische schrijver Chimamanda Ngozi Adichie te horen: middenin het nummer geeft zij een speech over het belang van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. De videoclip van Flawless barst ook van de verwijzingen naar de problemen waar “black America” mee te maken heeft. Zo is de clip met een erg grauwe tint geschoten en zijn de bewegingen van Beyoncé en de dansers in de clip heftig en onverwacht. De stijl van de dansers bevat ook veel hip-hopinvloeden. Hip-Hop wordt traditioneel met de cultuur van “black America” in de Verenigde Staten geassocieerd. Kristin McGee maakt met onder andere het voorbeeld van Flawless duidelijk hoe Beyoncé actuele thema’s aansnijdt in haar werk.

De maatschappelijke relevantie van het onderzoek van Kristin McGee naar Beyoncé ligt in het feit dat Beyoncé op het moment één van de allergrootste, zo niet de grootste, supersterren ter wereld is. Anders dan veel andere supersterren kiest Beyoncé er wel voor om maatschappelijk gevoelige thema’s te benoemen. Onderzoek naar hoe zij deze thema’s in haar audiovisuele oeuvre verwerkt, helpt ons de maatschappelijke thema’s die zij behandelt, bespreekbaar te maken en te duiden.

Tags: CKV/Kunst, Alfa

Reacties laden...