Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Meer energie door zonnepaneel in een waaier

Datum:04 april 2017
Binnenkant van de Energy Academy (beeld: EAE)
Binnenkant van de Energy Academy (beeld: EAE)

Onderzoek is niet altijd high tech en ontzettend complex. Het rendement van zonnepanelen bleek op een zeer simpele manier te verbeteren, ontdekten twee projectleiders die betrokken waren bij de bouw van het energie-neutrale Energy Academy Building op de Zernike Campus.

Op de Zernike Campus is weer een opvallend gebouw verrezen: het Energy Academy Building, waarin verschillende instituten en onderzoeksgroepen zitten die zich bezighouden met duurzame energie. En als je onderzoek naar duurzaamheid doet , moet het gebouw waarin je werkt natuurlijk ook super-duurzaam zijn. Daarom is het uitgerust met allerlei technieken en trucjes die het energieverbruik omlaag brengen, richting de nul.

De ‘kroon op het werk’ moet nog komen, een serie zonnepanelen op het dak. Die panelen liggen niet zomaar plat, ze staan deels overeind in een soort waaiervorm. Volgens projectleiders Pieter van Hoesel en Martin Kranenborg is dit een unieke opstelling binnen Europa. Het idee hiervoor deden zij op tijdens een conferentie over zonnepanelen in Parijs. De reden voor de waaiervorm is dat zo een deel van de panelen loodrecht op de zon staat en daarmee maximaal rendement geeft.

Er was al eerder over zo’n opstelling nagedacht, maar niemand had dit idee concreet uitgewerkt. Van Hoesel en Kranenborg hebben daarom eerst een testopstelling gebouwd die voor de start van de bouw een tijdje op de plek van het Energy Academy Building heeft gestaan, om te kijken of het idee in de praktijk ook echt efficiënter is dan gebruikelijke opstellingen. De uitkomst: de waaiervorm is inderdaad beter dan platte panelen.

Over deze en andere aanpassingen in dit energie neutrale gebouw lees je meer op de website van Science LinX. Er is ook een filmpje te zien over alle duurzame aanpassingen.

Tags: Beta

Reacties

Reacties laden...