Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Zaterdag 18 oktober: Genoom van Nederland gekraakt

18 oktober 2008

Op 18 oktober worden de resultaten van het Oktober Kennismaand experiment Het Genoom van Nederland bekend gemaakt tijdens een DNA-festival in Science LinX, het science center van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen.

In Het Genoom van Nederland wordt onderzocht welke migratieroutes Nederlanders hebben genomen sinds de mens ca. 60.000 jaar geleden vanuit Afrika over de wereld is verspreid. Ruim 200 scholieren van zeven middelbare scholen, verspreid over het land, hebben hiervoor DNA afgestaan. Behalve de bekendmaking van de resultaten via een live verbinding met Leiden staat ook een theatervoorstelling en een Lagerhuisdebat op het programma.

Het DNA-festival in Groningen vindt plaats in de Bernoulliborg, het nieuwe faculteitsgebouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In de entree is het science center gehuisvest. Hier zal een live videoverbinding zijn met Naturalis in Leiden, waar prof. dr. Peter de Knijff, hoogleraar genetica (LUMC), conclusies zal trekken over de routes waarlangs ons land duizenden jaren geleden bevolkt werd.

Jager of boer
De hypothese die wordt getoetst, luidt dat mensen in Zeeland in een andere tijd naar Nederland zijn gemigreerd dan de mensen in Groningen en Friesland, de ene groep als jager/verzamelaar in het Paleolithicum (Oude Stenen Tijdperk), de andere als boer in het Neolithicum (Nieuwe Stenen Tijdperk).

Project Mens
Pandemonia Science Theater voert de voorstelling ‘Project Mens’ op, over de maakbaarheid van de mens ( en over luie genen, anti-agressiepillen, genetische selectie, genpaspoorten en Botoxparty’s) met aansluitend lagerhuisdebat. Verder zijn er lezingen over synthetische biologie en medische genetica. Prof.dr. Robert Hofstra (UMCG) verzorgt de afsluitende publiekslezing.

Uitvoering onderzoek
In de maanden mei en juni hebben op zeven middelbare scholen verspreid over het land - Den Haag, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Silvolde, Terneuzen en Utrecht – in totaal ruim 200 leerlingen DNA bij zichzelf afgenomen. Vervolgens zijn de monsters geanalyseerd in het Genographic-laboratorium in de Verenigde Staten. De resultaten hiervan worden op het ogenblik door prof. De Knijff geanalyseerd en geïnterpreteerd.

Organisatie
De organisatie is in handen van Oktober Kennismaand, het Center for Society and Genomics en Science LinX. Het Genoom van Nederland sluit aan bij het wereldwijde Genographic, een mondiaal project geïnitieerd door het tijdschrift National Geographic en IBM.


Programma
12:00 uur Ontvangst & Rondleiding Science LinX
12:30 uur Synthetische biologie: The Game Of Life
13:25 uur Pandemonia Science Theater: Project Mens
-- aansluitend DEBAT!
14:45 uur PAUZE
15:00 uur Presentatie ‘Het Genoom van Nederland’
16:00 uur Lezing professor Robert Hofstra (Genotyperingslab UMCG)

Toegang gratis, aanmelden: sciencelinx@rug.nl

Zie ook: www.sciencelinx.nl, www.oktoberkennismaand.nl en www.genographic.com

Laatst gewijzigd:07 april 2016 12:14

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....