OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

RUG en Groninger Museum organiseren gratis festival in binnenstad Groningen

Bijzondere combinaties tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap
03 juni 2009

Het Groninger Museum organiseert samen met de Rijksuniversiteit Groningen De Nacht van Kunst & Wetenschap in de nacht van 13 juni. Dit gratis festival brengt kunst en wetenschap op verrassende wijze samen, maar ook treden er vele bekende muziekartiesten op. Zo staan op de Vismarkt onder andere Junkie XL, Bertolf en Miss Montreal op het podium. Om 20.30 uur opent minister Plasterk het evenement op de Vismarkt. Het complete programma is te zien op www.denacht.nu .

De Nacht van Kunst & Wetenschap sluit de feestelijkheden rondom de 395ste verjaardag van de Rijksuniversiteit Groningen af. Sinds haar oprichting in 1614 is de universiteit nauw verbonden met de stad Groningen. Dit is ook te zien tijdens dit festival, dat in het hart van de stad plaats zal vinden en gratis toegankelijk is voor iedereen: Stadjers, ommelanders, studenten en medewerkers.

De Rijksuniversiteit Groningen werkt aan de grenzen van het weten. Tijdens dit festival wordt de grens tussen wetenschap en kunst verkend. Zo laat Peter Barthel, hoogleraar Sterrenkunde aan de RUG, de positie van sterren omzetten in een pianocompositie door Estse componist Urmas Sisask, legt neuroloog Jan Kuks uit hoe muziek verwerkt wordt in het brein en toont minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk zijn visie op de raakvlakken van kunst en wetenschap. Daarnaast zijn er nog vele andere dingen te beleven waarin de unieke combinatie van kunst en wetenschap naar voren komt.

Ook het Groninger Museum ziet meerwaarde in het samenbrengen van diverse disciplines op cultureel gebied. Cross-overs zoals die van de kunst en wetenschap en kruisbestuivingen van (culturele) organisaties binnen Groningen maar ook daarbuiten, juicht het museum toe. Nieuwe en krachtige producten kunnen worden ontwikkeld door kennis op gebied van cultuur, educatie, evenementen en organisatie(s) te bundelen. Op deze wijze kunnen vele talenten die zich in Noordelijk Nederland schuilhouden worden gestimuleerd zich zichtbaar te maken aan de oppervlakte en zich te ontwikkelen. Daarnaast opent het museum de deuren om een nieuw en breed publiek te laten kennismaken met zijn architectuur, vormgeving en tentoonstellingen in combinatie met culturele activiteiten.

De Nacht van Kunst & Wetenschap wordt gezien als een opmaat naar een eventueel jaarlijks te ontwikkelen Cultuurnacht met als insteek in de toekomst hier meerdere culturele instellingen bij te betrekken. De unieke samenwerking tussen universiteit en museum laat zien dat zij samen tot veel in staat zijn in Groningen en omgeving.

Datum: zaterdag 13 juni
Tijd: 20.30 uur–01.00 uur (Het Groninger Museum is geopend tot 02.00 uur)
Locatie: verschillende locaties in het centrum Groningen
Voor: iedereen