Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Live college Sterrenkunde voor scholieren

18 november 2009

Verre sterrenstelsels komen heel dichtbij tijdens de week van de videoconferencing van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 19 november van 13.00u-15.00u kon je live op afstand een speciaal college Sterrenkunde te volgen.

Tijdens deze middag nam de wetenschappelijk directeur van het Kapteyn Instituut , prof. Thijs van der Hulst, leerlingen van de vijf noordelijke Technasia mee naar de wonderlijke wereld van de sterrenstelsels. Met behulp van videoconferencing keken ook scholen uit o.a. Harderwijk en Duitsland mee.  Ook de leerlingen van deze scholen konden hun vragen via video conferencing. Naast het college in een collegezaal, lieten we de leerlingen 'op afstand' ook meekijken in de sterrenkijkkoepel die bovenop de Bernouilliborg (RUG) staat.

Waar gaat het eigenlijk over?

Waarom hebben sterrenstelsels verschillende vormen en kleuren? Waar komt die spiraalstructuur vandaan? Hoe is onze eigen Melkweg eigenlijk ontstaan? Zitten er superzware zwarte gaten in onze Melkweg? En op welke vragen hebben sterrenkundigen nog helemaal geen antwoord? Via een hoorcollege en computerpracticum “Virtual Observatory” krijgen je inzicht in de zoektocht naar donkere materie en de oorsprong van het heelal.

Het internetcollege wordt gegeven in het kader van de Technasium Keuzecolleges, een speciaal onderwijsprogramma voor de bovenbouw ontwikkeld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het internetcollege is geschikt voor vwo 4-6. Het sluit goed aan bij Technasium onderwijs, maar ook bij de NLT module “Meten aan Melkwegstelsels”.

Contactpersoon: Renske de Jonge

Laatst gewijzigd:06 juli 2018 09:08

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...