Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Junior Honours College: door de ogen van de deelnemers

10 september 2012

Afgelopen zomer vond voor de tweede keer een Junior Honours College plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen. Meer dan 20 van de meest getalenteerde scholieren uit Noord Nederland, kwamen een week lang op bezoek op de universiteit. Twee van hen doen verslag.

Door Linda bij de Leij en Evelien Zwanenburg

Linda: Het Junior Honours College; wat doe je daar nou precies (naast pakjes Wicky drinken die al drie maanden over datum zijn, abnormaal vaak koffie en thee drinken en een hoop nieuwe mensen ontmoeten)? Het Junior Honours College is bedoeld voor mensen met hoge cijfers en een brede interesse. Een week lang krijgen de deelnemers colleges en practica uit allerlei verschillende studies.

Evelien: Na me op de laatste inschrijvingsdag te hebben ingeschreven en de brieven opgestuurd te hebben, was het op maandag 2 juli eindelijk zover, het Junior Honours College begon !

Dag 1

Linda: We begonnen op de maandag in het Academiegebouw van de RUG met een welkom en opening en daarna kregen we meteen het eerste college over landschapsgeschiedenis. Daarna gingen we een kennismakingsspel doen, zodat we een idee kregen van onze tijdelijke klasgenoten. In groepjes moesten we allemaal dingen over onszelf vertellen en uiteindelijk moest per groepje één iemand dit aan de klas presenteren. Na de lunchpauze kregen we een rondleiding in de UB en bezochten we het universiteitsmuseum. Als afsluiting van de dag kregen we nog een college over ruimte, bestuur en burgers door een professor van de faculteit rechtsgeleerdheid. Een heel gevarieerde, eerste dag om elkaar wat beter te leren kennen dus.

Dag 2

Evelien: Dag twee begon in het UMCG. Van te voren had ik geen idee wat ik kon verwachten bij het snijzaal practicum, gelukkig hoefden we niet te snijden, maar we konden echte hersenen en zenuwen zien. Het was minder eng dat ik gedacht had en er werd rekening mee gehouden dat niet iedereen alles wilde zien, dit vond ik erg fijn. Daarna hadden we een college over gametechnologie in het UMCG, waarin met voorbeelden werd uitgelegd hoe games gebruikt kunnen worden in UMCG, mooiste voorbeeld was het oefenen op de Wii van een bepaalde operatie techniek. Het laatste college van dinsdag ging over de winterslaap, de voordelen die er zouden zijn als mensen ook in winterslaap gebracht kunnen worden en of het mogelijk is de mens in winterslaap te krijgen. Dit vond ik erg boeiend. Aan het begin van de middag wandelden we terug naar het Academiegebouw voor de Petrus Campusfinale, hier hebben we in groepjes enkele presentaties gezien van de eerste lichting Honours Studenten.

Linda: Ik vond dit de leukste dag van het Junior Honours College!

Dag 3

Linda: Op de woensdag bevonden we ons op het Zernikecomplex. We begonnen met een workshop persoonlijke vaardigheden, iets wat ik erg interessant vond. Daarna kregen we twee werkcolleges: bij de ene gingen we practica doen met EEG-metingen en bij de andere gingen we practica doen met zetmeel. We maakten een mengsel van water en zetmeel waar we vervolgens mee mochten spelen en kinderachtig als we zijn, vonden we dat allemaal helemaal geweldig. Daarna kregen we een rondleiding bij Science LinX (helaas hadden we deze al met de scheikundeklas gedaan) en kregen we een college over KI en psychologie. De dag werd afgesloten door een erg leuke, Engelstalige theatergroep (improvisatie theater) die voor ons op kwam treden.

Evelien: We sloten de dag af met een hele erg leuke voorstelling!

Dag 4

Evelien: De dag erna begonnen we, nadat iedereen het gebouw aan de Turftorenstraat gevonden had, met uitleg over de wetenschapswinkel en vervolgens een college over goed burgerschap. Daarna hadden we een workshop over goede vragen stellen, we begonnen in groepjes zoveel mogelijk vragen te bedenken over, in ons geval, een medische encyclopedie. Aan de hand van onze vragen legde Esther Marije uit wat voor soort vragen je het beste kunt stellen, ook werd er aandacht geschonken aan het profielwerkstuk, erg handig! Het derde college ging over betere communicatie tussen de rayonhoofden bij de Elfstedentocht en tenslotte hadden we nog een college over KiVa, een antipestprogramma.

Dag 5

Linda: Op de laatste dag, de vrijdag, bevonden we ons weer in het Academiegebouw. We kregen eerst colleges over taal en computers. Dit ging onder andere over het maken van een goede website en onderzoek doen met Twitter. Vervolgens kregen we een college filosofie, wat ik erg leuk vond. Na de lunchpauze kregen we een college over talen en of alle talen even mooi zijn. Hier moesten we van te voren ook een enquête over invullen. 's Middags gingen we speeddaten met verschillende mensen; een mooie gelegenheid om wat vragen te stellen. Het hele Junior Honours College werd afgesloten met een borrel en de uitreiking van de certificaten.

Eindoordeel

Linda: Ik zou andere mensen die er qua cijfers goed voor staan dan ook zeker aanraden om deel te nemen aan het Junior Honours College: het is een leuke ervaring en je voelt je na een week al een beetje thuis op de universiteit.

Evelien: Een van de leuke dingen van het JHC was dat we een hele leuke groep hadden, een groep waarin iedereen gemotiveerd was, wat op school lang niet altijd het geval is. Ook vond ik het erg leuk dat er aandacht gegeven werd aan de persoonlijke vaardigheden en we in gesprek konden gaan met de Rector Magnificus en de Dean van het Honours College. Een week om niet te vergeten!

Laatst gewijzigd:06 juli 2018 09:08

Meer nieuws