Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieBasisscholen | KinderuniversiteitKinderuniversiteit

Kinderuniversiteit

De Kinderuniversiteit organiseert een aantal keer per jaar een les speciaal voor kinderen van de basisschool. Elke keer komen er honderden kinderen op bezoek. Dit evenement zorgt ervoor dat kinderen in het basisonderwijs kennis leren maken met en enthousiast gemaakt worden voor wetenschappelijke activiteiten. De Kinderuniversiteit is in principe geschikt voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Voor schooljaar 2017-2018 staan de volgende activiteiten gepland:

Minicollegetour 'Waarom zijn je armen anders dan je benen?'

Op dinsdag 9 mei legde universitair docent Riemer Vegter van bewegingswetenschappen zo'n 150 leerlingen uit wat het verschil is tussen je armen en je benen. Ook vertelde hij de kinderen dat je armen en benen het niet altijd doen. Soms krijgen mensen door een ongeluk of ziekte een dwarslaesie. Dat wil zeggen dat de zenuwen in het ruggenmerg onderbroken worden, waardoor er geen signalen tussen je hoofd en je benen meer kunnen worden verstuurd. Als dit gebeurt heb je nog wel benen, maar kun je die niet meer gebruiken en je kunt ook niet meer voelen wat ermee gebeurd. Riemer legde uit dat sommige mensen last krijgen van hun armen door het zitten in een rolstoel, en dat hij onderzoekt hoe hij dat beter kan maken. Een aantal kinderen mocht zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten en natuurlijk was er aan het einde volop kans voor de kinderen om vragen te stellen.

Universitair docent Riemer Vegter vertelt kinderen over rolstoelgebruik
Universitair docent Riemer Vegter vertelt kinderen over rolstoelgebruik

Vorige edities

In de afgelopen jaren ging het onder andere over de maan, geld, bloedvaten en zelfs André Kuipers gaf tweemaal een college. Wil je meer weten over de lessen van de afgelopen jaren? Kijk dan in de lijst aan de linkerkant.

Laatst gewijzigd:30 oktober 2018 14:42
printView this page in: English