Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenSymposia

College Tour

Op 30 november kwam een Nederlandse schrijver naar de universiteit voor de College Tour van de Scholierenacademie. In samenwerking met Groninger Forum organiseerden we een collegetour waarin de schrijver/schrijfster werd geinterviewd door een docent van de opleiding Nederlands. Net als bij een echte College Tour kreeg het publiek ook de kans om zijn of haar vragen te stellen. Verder was de middag gevuld met turbo colleges van docenten van de opleiding Nederlands. Hieronder vind je het programma.

Tijd
13.15 - 13.30 Inloop met koffie en thee In de Bruinszaal, Academiegebouw
De minicolleges vinden plaats in de Offerhauszaal, in het Academiegebouw, Broerstraat 5
13.30 - 13.45 Minicollege 'Moderne Letterkunde' Historische en fantasy-verhalen brengen ons terug naar oudere, andere wonderlijke tijden. Door reisverhalen leren we nieuwe stukjes van de wereld kennen en romanfiguren geven inzicht in mensen die soms heel anders zijn en denken dan wij zelf. Zo sijpelt via verhalen allerlei kennis haast ongemerkt bij ons naar binnen, zonder dat we ons dit altijd realiseren. Over dit vermogen van literatuur om onze kijk op de wereld te sturen, zal Mary Kemperink meer vertellen.
13.45 - 14.00 Minicollege 'Taalkunde' We verzuipen in de metaforen. De metaforen komen ons letterlijk de neus uit. Of is dat nou figuurlijk? Jack Hoeksema probeert licht op deze duisternis te werpen.
14.00 - 14.15 Minicollege 'Historische Letterkunde'

De Nederlandse Gouden Eeuw is als het ware uitgevonden in de negentiende eeuw, toen er verlangend werd teruggekeken naar de tijd waarin de Lage Landen wereldfaam hadden verworven als een vrije, oppermachtige en heldhaftige handelsnatie met een bloeiend cultureel leven. En ook die Gouden Eeuw zélf had een verhaal over een voorbije gouden tijd. Een tijd van kort na de schepping waarin de mensen nog vreedzaam en gelukkig leefden, het altijd lente was en de aarde alles schonk wat er nodig was.

Veelzeggende verhalen zijn het, onthullend en enigszins misleidend tegelijk. Ze laten zien dat wij mensen geneigd zijn ons het verleden toe te eigenen. Hoe en waarom we dit doen, vertelt Marijke Meijer Drees.

14.15-14.30 Minicollege 'Taalbeheersing' Met het schrijven van argumentatieve teksten komen basisschoolleerlingen pas betrekkelijk laat in aanraking. Argumentatie wordt namelijk beschouwd als een complexe activiteit die van kinderen in de onderbouw en middenbouw meer vraagt dan zij qua kennis en vaardigheid in huis hebben. Maar worden jonge schrijvers hiermee niet onderschat en blijven ze zo niet verstoken van leerzame ervaringen met een uiterst belangrijk genre? Daarover, en over de vraag waartoe kinderen uit groep 4 en 5 wat betreft argumentatie in staat zijn, vertelt Kees de Glopper.
14.30 - 15.00 Pauze In deze pauze loopt iedereen naar het Groninger Forum
De College Tour vindt plaats in het Groninger Forum, Hereplein 73, 9711 GD Groningen
15.00 - 16.00 College Tour met Franca Treur Franca Treur wordt geinterviewd door Janneke Weijermars, docente bij Modern Letterkunde. Voor dit interview is het mogelijk om vragen in te sturen. Heb jij een vraag voor Franca Treur? Stuur deze dan naar scholierenacademie@rug.nl.
Laatst gewijzigd:17 juli 2017 11:15