Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenScholierencollegesVorige edities

2013: Snippers van toen, schatten van nu

Docenten bekijken bijzondere collectie papyri universiteitsbibliotheek
Docenten bekijken bijzondere collectie papyri universiteitsbibliotheek
Scholieren tijdens college over papyri
Scholieren tijdens college over papyri

Op donderdag 16 mei 2013 stond het scholierencollege volledig in het teken van de Dode Zeerollen. Een groep van 30 leerlingen uit 5 en 6 vwo kwam naar de universiteit om meer te weten te komen over deze cultuurhistorische schatten.

De middag begon met een college van prof. dr. Annette Harder, zij is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde en vertelde over het puzzelen op Griekse papyri. Door het analyseren van deze papyri kunnen wetenschappers inzichten krijgen in eeuwenoude teksten en verhalen. Gerda Huisman, conservator van de bijzondere collecties in de universiteitsbibliotheek, liet een collectie zien en legde uit dat het bijzonder is dat deze stukken zo lang bewaard zijn gebleven. De papyri zaten ook zorgvuldig en luchtdicht opgeborgen tussen glazen plaatjes. Met veel verbazing werd gekeken naar de stukken die tentoongesteld werden.

Niet alleen wetenschappers laten hun hersenen kraken over deze raadsels. Tijdens de middag mochten de scholieren zich buigen over de papieren schatten. Na uitgebreid puzzelen en bestuderen kwamen vele scholieren met ingenieuze oplossingen en inzichten. Zo bleek maar weer dat er enorm veel waardevolle informatie verborgen kunnen zitten oude stukken papyri.

Na een pauze werd het college vervolgd met een lezing van prof. dr. Mladen Popovic, hij is de directeur van het Qumran Instituut. Dit instituut bestudeert de Joodse geschiedenis, samenleving en cultuur. Als bronnen voor het onderzoek gebruiken zij opgravingen, afbeeldingen, vroege Joodse literatuur in het algemeen en de Dode Zeerollen in het bijzonden. Mladen Popovic is net terug van een reis door Israël en is dé Dode Zeerollen expert. Tijdens het college belichtte hij de vergelijkingen tussen de Dode Zeerollen en de Bijbel.

De middag werd afgesloten met een rondleiding door het historische faculteitsgebouw van Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Mede dankzij het enthousiasme van de scholieren en aanwezige docenten kan er teruggekeken worden op een zeer geslaagde middag.

Laatst gewijzigd:28 november 2014 16:38