Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteiten

Expeditie Noord

Veel scholieren hebben moeite met het maken van een studiekeuze. Garanties voor een goede studiekeuze zijn er immers niet. Speciaal voor eindexamenleerlingen vwo of havo die nog geen studiekeuze hebben kunnen maken is er de Oriëntatietraject 'Expeditie Noord'. Dit is een initiatief van het Augustinuscollege en het Gomaruscollege, twee middelbare scholen uit Groningen, in samenwerking met de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool.

Waarom een oriëntatietraject?

Uit onderzoek is gebleken dat voor aankomende studenten die grote moeite hebben met het maken van een studiekeuze, meer langdurige oriëntatieprogramma’s goede resultaten opleveren. Ervaringen elders in het land wijzen dit ook uit. Daar waar een dergelijk traject in Nederland al langer bestaat (Uva/HvA en Saxion hogeschool Deventer) zijn de ervaringen positief. Tachtig procent van de deelnemers in Amsterdam maken een studiekeuze en blijven bij die keuze. Onderzoek bij Saxion laat dezelfde resultaten zien. Daarnaast toont onderzoek van de Groningse onderzoekster Saskia Kunnen aan, dat de deelnemers tijdens het traject een significante groei in identiteitsontwikkeling doormaken.

Wat houdt het in?

In een kleine groep gaan deelnemers twee dagen per week ontdekken wat bij hen past. Deelnemers lopen stages op de werkvloer en nemen deel aan proefcolleges. Ze leren van alles over opleidingen, netwerken, budgetteren, solliciteren en… zichzelf. Voor het opdoen van arbeidservaring wordt nauw samengewerkt met het Ondernemerstrefpunt (OTP). Het doel van het oriëntatietraject is studiekiezers in Noord-Nederland de mogelijkheid bieden om groepsgewijs, onder begeleiding, loopbaancompetenties te ontwikkelen en onderwijs- en arbeidservaring op te doen om zodoende een bewuste studiekeuze te maken.

Praktische informatie

Duur Drie maanden
Groep 1 September - december
Groep 2 Januari - april
Tijd Maandag en dinsdag, 9.30 - 15.00
Locatie Groningen, op loopafstand van het station
Prijs 900 euro
Groepsgrootte Maximaal 16 deelnemers

Meer weten?

Lees alles over het oriëntatietraject op de website van Expeditie Noord. Hier staat ook hoe je je kunt aanmelden.

Oriëntatietraject Noord-Nederland
Oriëntatietraject Noord-Nederland
Laatst gewijzigd:20 oktober 2017 14:41
printOok beschikbaar in het: English