Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenFilmmiddagen

Franse Filmmiddag

Le Ciel Attendra

Op dinsdagmiddag 21 november 2017 organiseerden de Scholierenacademie, het Institut Français en het Groninger Forum alweer voor het dertiende jaar op rij de Franse filmmiddag voor vwo (4), 5 en 6 leerlingen. Pedagogische Wetenschappen, Europese Talen en Culturen, Rechten en Midden-Oosten Studies zijn de studies die aansloten bij de Franse film van dit jaar: Le Ciel attendra.

We begonnen de dag met workshops. Drie sprekers gaveneen interactieve workshop/lezing over het onderzoek waar zij mee bezig zijn, op hetzelfde thema als waar de film over ging.

Filmmiddag
Filmmiddag

Het tweede deel van de middag (in het Groninger Forum) begon met de inmiddels bekende collegetour waarin Audrey Rousse-Malpat, docent taalverwerving, sprak met Naomi Amarger. Naomi Amarger is één van de twee hoofdrolspeelsters uit Le Ciel attendra en beantwoordde al jullie vragen (in het Frans). Hierna werd Le Ciel attendra vertoond.

Programma

12.00 uur

Ontvangst en opening door coördinator (in de zaal waar de workshop van jouw keuze is)

12.15 uur

Workshops

  • Viola Bex-Reimert (Docent/onderzoeker bij de faculteit Rechtsgeleerdheid) geeft een workshop over vreemdelingenrecht en de vraag of je de Nederlandse nationaliteit van jihadstrijders kunt intrekken.
  • Tina Kretschmer (Docent/onderzoeker bij Pedagogische Wetenschappen) geeft een workshop over waarom relaties met leeftijdsgenoten zo belangrijk zijn voor pubers
  • Lisa de Lang (student Midden-Oosten Studies en alumna Religiewetenschappen) geeft een workshop over identiteit bij jongeren en hoe het komt dat ze radicaliseren

13.00 uur

Vertrek naar Groninger Forum; schoolklassen die zich hebben opgegeven voor de collegetour kunnen nu aansluiten in het Groninger Forum.

13.15 uur

Introductie en korte Franse film: Certains l'aiment faux

13.30 uur

Collegetour (in het Frans) door Audrey Rousse-Malpat, docent Frans bij Europese Talen en Culturen, met Naomi Amarger.

14.30 uur

Start film Le Ciel attendra

Praktische informatie

  • Het symposium vond plaats op dinsdag 21 november.
  • De workshops van Viola Bex-Reimert en Tina Kretschmer vonden plaats in het Harmoniegebouw (Onder de bogen, 1314.0026). De workshop van Lisa de Lang was op de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, zaal 125.
  • De college tour en film vonden plaats in het Groninger Forum (Hereplein 73).
  • De workshops en collegetour zaten vol.
  • Voor vragen kon je mailen naar Karen de Bot, k.d.j.m.de.bot@rug.nl.

Over de film

Sonja, 17 jaar, staat op het punt zich bij de jihad aan te sluiten. Ze is ervan overtuigd dat dat de enige manier is om ervoor te zorgen dat haar familie in de hemel komt. Op het laatste moment verandert ze van gedachte en realiseert zich dat dit niet het pad is dat ze wil inslaan.

Bij Mélanie gaat dit anders. Mélanie, een doodgewoon 16-jarig meisje met veel vrienden, goede schoolcijfers en een passie voor het spelen van cello, ontmoet via internet een “prins” die haar steeds meer en meer weet te beïnvloeden. Moedeloos kijken haar ouders toe hoe de gedachtes en gedragingen van het meisje radicaliseren… Is er een weg terug?

Regie: Marie-Castille Mention-Schaar, Frankrijk 2016, 105 minuten, Nederlands ondertiteld
Met: Noémie Merlant, Naomi Amarger, Sandrine Bonnaire

Laatst gewijzigd:22 november 2017 13:45
printOok beschikbaar in het: EnglishFrançais