OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Scholierensymposium filosofie: Scepticisme

Scepticisme in the spotlight

De aanmeldingen zijn helaas gesloten.

Filosofiesymposium op 15 februari 2018 -Het overkoepelende thema van dit symposium is Scepticisme.

Het scepticisme heeft grote epistemologisch gevolgen. Wat kan er nog gekend en met zekerheid gezegd worden? Een simpele uitspraak zoals 'het filosofiesymposium gaat over scepticisme' lijkt op het eerste gezicht waar te zijn. Kan echter worden uitgesloten dat we een brein in een vat zijn en er een wetenschapper is die ons doet geloven dat we het over scepticisme hebben, terwijl onze hersenen gewoon ergens ronddrijven in een vat? Dit lijkt niet het geval. Dit heeft als gevolg dat we niet zeker weten dat de uitspraak 'het filosofiesymposium gaat over scepticisme' (volledig) waar is.

Het scepticisme roept vele vragen op; Is het menselijk kenvermogen in staat om iets met zekerheid te kennen? Wat kan er nog met zekerheid gekend worden als dit niet het geval is? Zijn er ook argumenten te bedenken tegen de scepticus? en meer. Tijdens het filosofiesymposium zal niet alleen dieper op het onderwerp scepticisme worden ingegaan, maar zal het ook in een breder perspectief worden geplaatst.

De dag bestaat uit twee plenaire lezingen en een zestal workshops.

Tijd Activiteit
11.45 uur Inloop en ontvangst Marie Lokezaal, Harmoniegebouw.
12.00 uur Plenaire lezing door prof. dr. Barteld Kooi over radicaal scepticisme
13.00 uur Interactieve pauze-activiteit inclusief lunch aangeboden door de RUG
14.00 uur Plenaire lezing door prof. dr. Catarina Dutilh Novaes over paradoxen
15.00 uur tot 16:00 uur

Workshops:
1. Daan Evers - Is goed en kwaad relatief? (zaal 14)
2. Sanne Hupkes - Hoe kunnen we op een zinvolle manier een democratisch debat voeren? (zaal 5)
3. Herman Veluwenkamp - Een populair argument voor moreel scepticisme. (zaal 8)
4. Lieuwe Zijlstra - Zijn morele oordelen objectief? (zaal 7)
5. Derek van Zoonen - Moreel scepticisme in Plato (zaal 6)
6. Lukas Wolf - Wetenschap en religie - conflict, of toch niet? (zaal 12)

De workshops vinden plaats op de faculteit Rechtsgeleerdheid, Turftorenstraat 21.

Scepticisme

• Het symposium vindt plaats op donderdag 15 februari 2018
  • Het symposium vindt plaats in de Marie Lokezaal van het Harmoniecomplex (Oude Kijk in 't Jatstraat 26).
  • Leerlingen zijn van harte welkom zich aan te melden voor het symposium, en docenten kunnen voor dit symposium ook volledige klassen aanmelden.
  • Vragen? Mail dan naar alfasteunpunt@rug.nl.

Geïnteresseerd in dit onderwerp?

Bij de Faculteit Wijsbegeerte wordt onderzoek gedaan naar scepticisme, maar uiteraard ook naar andere onderwerpen. Neem eens een kijkje! Of misschien wil je wel een webklas volgen?

Laatst gewijzigd:25 juni 2018 11:46
printOok beschikbaar in het: English