Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Opleidingen Andere studiemogelijkheden Groningen Academy for Radiation Protection Onderwijs stralingsbescherming Stralingsbescherming

Instructieniveau

Cursusinformatie
Stralingsbescherming
LET OP: INSCHRIJVEN VIA ONZE CURSUSWINKEL IS VOOR EXTERNE BELANGSTELLENDEN NIET MEER MOGELIJK. ZIE VOOR VERDERE INFORMATIE DE SECRETARIAATSPAGINA.

Laatste nieuws:

Doel basiscursussen op instructieniveau

Deze cursussen stellen zich tot doel om hen die handelingen verrichten die niet als intrinsiek veilig worden gekenschetst, basale kennis op het gebied van de stralingsveiligheid bij te brengen. De basiscursussen zijn tevens geschikt als opfriscursus voor Toezichthouders Stralingsbescherming (voorheen niveau 5A en niveau 5B).

Bedoeld voor
Werknemers die niet wettelijke verplicht zijn om een opleiding tot Toezichthouder te volgen.
Toezichthouders voor toepassingen van toestellen, gesloten radioactieve bronnen en/of radioactieve stoffen in verspreidbare vorm, die hun kennis willen opfrissen.
Duur

In totaal ca. 6 - 8 uur, bestaande uit

Zelfstudie.
Hoorcollege in één of twee bijeenkomsten (in totaal 4 uur). Eventuele uitbreiding met kort practicum (1 - 2 uur).
Toets (facultatief).
Evaluatiebijeenkomst, waarin o.a. de toets besproken wordt (maximaal 2 uur). 

Voorkennis
Er worden geen eisen aan de vooropleiding gesteld.

Inhoud

De basiscursus kent in beginsel een zogenaamde B-learning opzet (Blended Learning). De cursus start met het in zelfstudie bestuderen van delen van een cursusboek aan de hand van een reader. Vervolgens is er een hoorcollege van in totaal 4 uur, waarin de cursist kennismaakt met een aantal essentiële aspecten van de stralingsbescherming èn de gelegenheid krijgt vragen te stellen (o.a. over de eigen werksituatie).

Via een omgeving E-learning kan de cursist voorafgaand aan het (eerste) hoorcollege een toets maken op een door hem of haar zelf te bepalen tijdstip. Na afloop van het college wordt de cursist geacht de toets nogmaals te maken. De toets dient dan te zijn afgelegd voordat de laatste bijeenkomst van de cursus wordt gehouden, waarin e-toets wordt nabesproken en nog resterende vragen kunnen worden gesteld.

Van bovengeschetste cursusopzet kan in overleg worden afgeweken: ook een cursus van in totaal zes uur behoort tot de mogelijkheden, evenals een kort practicum. Neem hiervoor via het secretariaat contact op met de cursusleiding.

Varianten

De volgende varianten van de basiscursus zijn beschikbaar:

  1. Stralingsveiligheid rond röntgentoepassingen.
  2. Stralingsveiligheid in de tandartspraktijk. Deze cursus is identiek aan de opfriscursus voor tandartsassistenten.
  3. Stralingsveiligheid rond gesloten radioactieve bronnen.
  4. Stralingsveiligheid rond open radioactieve stoffen.
datum
Belangrijke data

Deze opleidingen worden verder alleen op aanvraag van instellingen of bedrijven verzorgd voor groepen vanaf zes personen. Incidenteel kunnen individuen bij een groepscursus aansluiten. Voor nadere informatie over aanmelding van een groep of individuele deelname kunt u contact opnemen met het cursussecretariaat.

LET OP: Deze cursus is NIET voldoende voor hen die bij de RUG als blootgestelde werknemer zijn ingedeeld.

Diploma
Certificaat

De cursist ontvangt na deelname een certificaat. Indien van toepassing wordt hierop aangegeven dat de toets met voldoende resultaat is afgerond.

Laatst gewijzigd:15 maart 2023 09:26
View this page in: English