Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Online onderwijs voor medewerkers Tools Video in het onderwijs

Videomateriaal maken en gebruiken in online onderwijs

Opgenomen video’s zijn een goed leermiddel voor studenten. U kunt bestaande video’s gebruiken, maar u kunt ook zelf video’s maken. Zogenaamde screencasts (opnames van uw computerscherm) is een veelgebruikte mogelijkheid. Hieronder vindt u onze tips en uitleg voor hergebruik van bestaande video’s en het zelf maken van video’s voor uw onderwijs. We beginnen eerst met enkele algemene richtlijnen.

Algemene richtlijnen

We delen graag een aantal algemene richtlijnen voor het gebruik van een video in onderwijs:

  1. Video is een éénrichtings medium. Video moet niet worden gebruikt als een extraatje. Denk altijd aan constructive alignment. Past het bij de leerdoelen van uw vak, en is het een wezenlijk onderdeel van de leeractiviteiten die uw studenten zouden moeten uitvoeren?
  2. Om de aandacht vast te houden, zijn meerdere korte video's (maximaal 6 minuten), afgewisseld met bijvoorbeeld een college en opdrachten, beter dan één lange video. Als u een complex onderwerp wilt behandelen, kan het de moeite waard zijn om het onderwerp op te delen in verschillende video's met verschillende deelonderwerpen.
  3. Denk na over wat u uw studenten wilt laten zien. U kunt beter iets laten zien, in plaats van het alleen te vertellen. Alleen een ‘talking head’ wordt al snel saai. Hoe kunt u uw boodschap visualiseren.
  4. Maak altijd een duidelijke instructie: vertel ze waar ze op moeten letten. Stel voorafgaande aan de video een vraag waar uw studenten aan moeten werken als ze de video bekijken.
  5. Als u uw eigen video maakt, wees dan flexibel en genereus met uzelf. Het hoeft niet perfect te zijn! Studenten zullen uw inspanningen waarderen. Een kleine verspreking of aarzeling maakt uw video persoonlijker, studenten zullen zien dat u het bent.
  6. Het geluid is net zo belangrijk als wat er getoond wordt. Probeer dus een fatsoenlijke microfoon te gebruiken, en spreek niet te snel. Probeer storende achtergrondgeluiden te vermijden.

Tips en uitleg

Eerdere video-opnames van uw colleges

Als vorige colleges zijn opgenomen voor uw vak, zijn ze al beschikbaar in uw Nestor-cursus via Presentations2Go. U kunt ervoor kiezen om een oude opname te publiceren en uw studenten deze eerst te laten bekijken. Gebruik vervolgens het discussiebord om bijvoorbeeld vragen hierover te stellen, of antwoorden te delen. Op die manier kunt u een eerdere opname dus nuttig gebruiken. Er is een handleiding beschikbaar met informatie over het uploaden van eerder opgenomen colleges.

Video publiceren in Nestor

In Nestor kunt u elke video uploaden; deze wordt dan opgeslagen op de Presentations2Go videoserver. Hierdoor gebruikt u niet de (beperkte) opslagcapaciteit van Nestor, maar u kunt wel al uw videomateriaal via Nestor benaderen en hergebruiken. Als u een video uploadt, wordt deze namelijk niet alleen verbonden met uw Nestor-cursus, maar ook met u via uw RUG-account. Dit maakt het hergebruik van dezelfde video's in verschillende Nestor cursussen zeer eenvoudig.

Houd er rekening mee dat u de rechten heeft om videomateriaal te (her)gebruiken voordat u het uploadt.

Er is meer (Engelstalige) uitleg beschikbaar over hoe u video’s kunt uploaden naar de Presentations2Go server via Nestor.

Waarom een screencast maken?

U kunt screencasts op veel verschillende manieren gebruiken in uw onderwijs. Hieronder volgen een paar effectieve manieren:

  1. Een opname van uw eigen computerscherm. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken om:

    a. Bepaalde functies in software uit te leggen
    b. Het inspreken van uw uitleg bij (PowerPoint) presentaties
    c. Stap voor stap uitleg geven bij formules of procedures

  2. Een screencast is geschikt voor onderwerpen waar geen interactie nodig is. Bijvoorbeeld bij de introductie van een onderwerp, een demonstratie, een uitleg van een model etc.
  3. U kunt een screencast ook gebruiken om afspraken en procedures in uw vak uit te leggen en toe te lichten, en bijvoorbeeld veelgestelde vragen te behandelen.
  4. Uitleg geven bij een opdracht. Geef dan meteen toelichting op uw beoordelingscriteria en - methode. U kunt ook, na een opdracht, een samenvatting geven van uw feedback op de opdracht met een sceencast. Studenten horen uw stem en dat maakt het net even persoonlijker en waardevoller voor hen.
  5. Koppel een video en een discussie. Introduceer uw discussievraag met een korte video of verzamel de meest prominente vragen uit een discussion board en beantwoord die via een screencast.
  6. Maak een screencast waarin u een een tentamen van een vorig jaar doorneemt. Dit geeft de studenten een goed inzicht in wat voor vragen ze kunnen verwachten en hoe de score en beoordeling daarvan zal plaats vinden. U kunt in een video ook veelgemaakte fouten nader bespreken; dit geeft heel veel inzicht voor uw studenten.
  7. U kunt ook een korte video maken waarin u een eerdere formatieve quiz van uitleg voorziet.

Tips en tools voor het maken, opnemen en editen van een eigen video/screencast.

Voor u begint met het maken van eigen video's raden we u van harte één of meerdere van onze webinars hierover te bekijken:

Creating your own Educational Videos.

Improving Presentation Design

Sharing video in online teaching

Een soort video die je zelf vanuit huis kunt maken en die bewezen heeft goed te werken, noemen we "screencast". Een screencast is een digitale opname van wat er gedurende een bepaalde periode op een computerscherm wordt gedaan. De screencast kan een diavoorstelling bevatten, maar het kan ook een demonstratie zijn van een softwaretoepassing. Screencasts worden vaak begeleid door de stem van een docent, en soms ook door beelden van een webcam. Screencasts kunnen worden gemaakt op uw eigen (thuis)computer.

Het het opnemen van een video via de UWP (Universele WerkPlek) wordt niet wordt aanbevolen. Het is zeer waarschijnlijk dat u problemen zult ondervinden bij het opnemen van audio.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een screencast te maken:

  1. Blackboard Collaborate: naast live colleges kunt u Collaborate ook gebruiken om een college vooraf op te nemen en vervolgens te delen met studenten. Voor meer informatie over hoe u deze opnames via Nestor beschikbaar kunt stellen, kunt u informatie vinden in onze (Engelstalige) Collaborate quickstart guide.
  2. Opnamemogelijkheden zijn ook standaard beschikbaar in PowerPoint. Zodra u uw eigen PowerPoint heeft gemaakt met ingesproken tekst, kunt u deze opslaan als een zogenaamde PowerPoint-show. U kunt dit met uw studenten delen via een Item in Nestor. U kunt de (Engelstalige) uitleg volgen, via Microsoft.
  3. Maak gebruik van de Do-It-Yourself-Studio in het Harmoniegebouw (gratis voor medewerkers van de Letteren Faculteit). Hiervoor kunt u contact opnemen met de AVdienst.
  4. Er zijn veel screencasting tools op het internet te vinden die u kunt gebruiken om een video op te nemen en/of te editen. Op dit moment kunnen we geen ondersteuning bieden voor deze tools. Gebruik deze tools naar eigen inzicht. Sommige tools zijn gratis, of alleen gratis voor het onderwijs, en in sommige gevallen is alleen de proefversie gratis, maar betaalt u voor een versie die alle functionaliteiten heeft. Populaire tools zijn:

    Screencast-o-matic (proefversie gratis, volledige versie betaald)

    Screencastify (proefversie gratis, volledige versie betaald)

    Camtasia (proefversie gratis, volledige versie betaald)

    Loom (gratis voor docenten en studenten als u aanmeldt met uw @rug.nl email adres).

    OBSproject (Open Soucre, gratis op alle platforms)

Video-opdrachten

U kunt ook studenten video’s laten inleveren bij een opdracht, in plaats van een tekst. Dit kan via een zogenaamde P2Go video-opdracht (P2Go assignment). Het geven van feedback en het beoordelen werkt vrijwel hetzelfde als bij een schriftelijke opdracht.

Studenten kunnen per ongeluk het juiste antwoord geven. Als u van hen een video vraagt, moeten ze uitleg geven hoe ze tot een antwoord komen. Daarmee krijgt u meer inzicht in of de student werkelijk de stof begrepen heeft. Het kan zelfs zijn dat de studenten hun eigen fouten of misconcepties ontdekken terwijl ze de video maken. Zie verdere instructies in de Engelstalige handleiding How to create a P2Go assignment.

Meer informatie

Er is heel veel informatie beschikbaar over hoe u goede video’s kunt maken. We bieden u hier enkele goede startpunten:

* Maak gebruik van Mayer’s multimedia principes ( informatie op Infonet) .

* Fifty ways to use a screencast (Engelstalige informatie van Screencastify).

* Op RUG Infonet staan uitgebreide instructies over hoe u een goede video maakt. De term “Kennisclip” wordt daar gebruikt. Een kennisclip is eigenlijk datgene wat in de DIY studio in het Harmoniegebouw kan worden gemaakt. De algemene richtlijnen die daar genoemd worden, gelden echter voor elke video.

Laatst gewijzigd:08 oktober 2020 12:54
View this page in: English