Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Online onderwijs voor medewerkers Tools

Nestor-tools voor online onderwijs

Online onderwijs kan op heel veel verschillende manieren. Hieronder geven we beknopte informatie over gereedschappen die u kunt gebruiken. Alle gereedschappen zijn beschikbaar via Nestor en vereisen geen verdere login of aanmelding. Let ook op onze informatie over het structureren van uw online onderwijs.

Aankondigingen

Onder het tabblad ‘Aankondigingen’ kunt u belangrijke berichten plaatsen over uw cursus. Een aankondiging kunt u gebruiken als eerste stap in een bepaalde week van uw vak. U kunt deze ‘tool’ gebruiken om studenten te informeren over veranderingen die zich voordoen tijdens het vak of om studenten aan bijvoorbeeld een aankomende deadline te herinneren.

Uitgebreidere informatie is beschikbaar via Blackboard

Items

U kunt items gebruiken om inhoudelijk materiaal beschikbaar te maken voor studenten. Het is ook mogelijk om daaraan bijlagen toe te voegen. U kunt deze ‘tool’ bijvoorbeeld gebruiken om literatuurbronnen als bijlagen toe te voegen om voor studenten duidelijk te maken wat de vereiste leesmateriaal is voor een cursusweek. Items worden meestal gebruikt om artikelen en video's te delen. Maar u kunt ook audiobestanden of afbeeldingen delen. Hier zijn enkele suggesties om u op weg te helpen.

Artikelen toevoegen: het lezen van een artikel is een activiteit die uw studenten hoogstwaarschijnlijk regelmatig zullen doen. Artikelen kunnen worden gedeeld via ‘items’. Houd de lengte van het artikel in de gaten, dit moet tussen de 300 en 1000 woorden zijn. Als u lange (wetenschappelijke) publicaties wilt gebruiken, is het raadzaam om een ​​samenvatting te schrijven of delen te markeren die de studenten moeten lezen. Maak daarbij gebruik van de tips van de Universiteitsbibliotheek over het maken van betrouwbare links. Er zijn enkele regels voor het publiceren van links naar artikelen of andere online bronnen. Heeft u auteursrechtelijke vragen over het gebruik van artikelen, neem dan contact op met onze collega's van de Universiteitsbibliotheek via eduteam-library rug.nl.

Video toevoegen: Als colleges van uw vak uit voorgaande jaren zijn opgenomen, kunt u ze gemakkelijk beschikbaar maken in uw huidige Nestor-cursus via het Presentations2Go-item. U kunt er ook voor kiezen om oudere opnames te delen zodat uw studenten dit thuis kunnen bekijken, wanneer ze maar tijd hebben. Of misschien wilt u YouTube of andere (voor) opgenomen video's gebruiken. Dat soort materialen kan als link worden toegevoegd via Items. Probeer de studenten altijd instructies te geven over wat ze van de video kunnen verwachten, zoals de vraag / vragen die zij zouden moeten kunnen beantwoorden nadat ze de beelden hebben bekeken.

Er is meer informatie beschikbaar over het uploaden van eerder opgenomen colleges. Als u uw eigen video wilt uploaden, doe dit dan niet via Items, bekijk de afzonderlijke informatie op Video.

Meer informatie over het maken van items vindt u in de instructies en tips van Blackboard.

Groepen

In Nestor kunt u uw studenten in uw vak in groepen verdelen door middel van de Advanced Group Tool (AGT). Per groep worden verschillende opties aangeboden zoals een groeps homepage, een e-mailfunctie en een discussieforum. U kunt studenten in groepen binnen uw cursussen inschrijven en groepen beheren door ze te importeren en exporteren (via CSV-bestanden).

Een belangrijke functie zijn groepssets. Door gebruik te maken van groepssets kunnen instellingen voor meerdere groepen met slechts één klik worden aangepast. Het is ook mogelijk dat studenten zich inschrijven op meerdere groepen, of zich uitschrijven bij een groep.

Uitgebreide informatie over het gebruik van de Advanced Group Tool is beschikbaar in Nestor Help.

Discussieforum

Discussies zijn effectief om uw studenten actief te betrekken en om erachter te komen waar ze nog mee worstelen of waar ze nog vragen over hebben. Het is asynchroon, wat betekent dat studenten kunnen posten op een tijd die voor hen werkt, binnen een tijdsbestek dat u voor hen hebt ingesteld. Gebruik een discussie als een activiteit voor uw studenten om na te denken over de theorie die in een vorig artikel of video wordt getoond. Een andere manier om het discussieforum te gebruiken is als een brainstormstap aan het begin van een nieuwe week of onderwerp om de student eerst zelf aan het denken te zetten.

Een vraag en het antwoord / de antwoorden op een discussieforum zijn voor iedereen zichtbaar. Moedig uw studenten aan om dit te gebruiken en maak het ook deel van uw eigen routine. Vraag uw studenten om u geen privé-e-mails te sturen.

Je kunt een algemeen discussieforum maken voor de cursus en een apart discussiebord hebben per week of per groep. Bekijk de informatie van Blackboard over hoe u een effectief discussieforum kunt opzetten.

Terug naar het begin

Opdrachten

Opdrachten zijn een geweldige manier voor studenten om hun begrip van de cursusinhoud te tonen. U kunt studenten vragen om een ​​essay te schrijven, een foto te uploaden, een video te plaatsen, een audio-opname te maken, etc. Wees heel duidelijk over wat u verwacht voor de opdracht en informeer de studenten over wat de criteria (rubrick) zouden zijn voor een succesvolle voltooiing. Geef ook de tijdsbesteding aan die normaal gesproken nodig zou zijn.

Het is raadzaam om de opdrachten te spreiden. Probeer niet te veel opdrachten te doen, misschien twee per week. U kunt peer review gebruiken voor opdrachten, zodat studenten elkaars bijdragen beoordelen. Wanneer dit op de juiste manier is gedaan, bespaart peer review u uiteraard wat tijd. Maar wat nog belangrijker is, het biedt uw studenten de mogelijkheid om na te denken over hun eigen werk, terwijl ze de bijdrage van een andere student bekijken. Dit is een erg leuke manier van actief leren! Meer gedetailleerde informatie over het maken van opdrachten vindt u op de Help-pagina's van Blackboard.

Bijdragen controleren op plagiaat is ook mogelijk. Opdrachten die via “Urkund-opdrachten” worden ingeleverd, worden gecontroleerd op plagiaat. Dit geldt dus uiteraard alleen voor tekstuele opdrachten, zoals essays. Meer informatie daarover vindt u in Nestor Help.

Video-opdrachten

Soms zegt een video meer dan 1000 woorden. Als u wilt dat uw studenten iets laten zien dat ze hebben geleerd, bijvoorbeeld een procedure of een vaardigheid, wilt u geen tekstuele inzending van hen. Voor dit soort opdrachten kunt u een zogenaamde P2Go-opdracht maken. U kunt de inzendingen beoordelen en feedback geven op dezelfde manier als bij normale opdrachten. U kunt meer lezen in Nestor Help over het maken van een P2Go-opdracht.

Quiz/Test

Bij online onderwijs is het voor een docent over het algemeen lastig te beoordelen hoe het gaat met de kennisvoortgang in de groep. Ook voor uw studenten zelf is het lastiger om in te schatten of ze op schema liggen om de beoogde leerresultaten te bereiken. Dit is de reden waarom u regelmatig momenten van formatieve feedback of beoordelingen zou moeten willen inbouwen in uw onderwijs. Dit kan van alles zijn, een korte uitleg of enige controlevragen aan het einde van een online college, tot kleine formatieve toetsen vooraf aan een bijeenkomsten , tot opdrachten waar niet veel vanaf hangt, zoals het lezen van reacties van anderen.

Quiz: quizzen bestaan ​​uit meerdere vragen. Quizzen kunnen zowel studenten als docenten inzicht geven. Het zijn formatieve toetsen die de studenten inzicht geven in hun vordering met de leerstof. Tegelijkertijd geeft het de docent inzicht in met welke onderwerpen studenten nog worstelen of welke lesstof ze gemakkelijk vinden. U kunt in een quiz alle soorten vragen gebruiken.

Toets: een toets is in wezen hetzelfde als een quiz, met één groot verschil, namelijk dat een toets wordt beoordeeld en dat de resultaten in het Grade Center (in Nestor) verschijnen. Dit kan aan het einde van een bepaald onderwerp of als afsluiting van een aantal weken in een vak. Houd er echter rekening mee dat studenten vanuit huis werken en antwoorden of andere informatie met elkaar kunnen delen. We raden af ​​om thuis tests uit te voeren die meetellen voor het eindcijfer op het vak.

Meer informatie over deze gereedschappen is beschikbaar op de Blackboard-website.

Voting tool (Polleverywhere)

Een andere manier om een ​​quiz onder studenten te doen of om vragen van studenten te inventariseren en te gebruiken is door gebruik te maken van een zogenaamde ‘voting tool’ . Collaborate heeft zo’n ‘tool’. Een ander door de Rijksuniversiteit Groningen ondersteund steminstrument is Poll Everywhere. Poll Everywhere kan synchroon worden gebruikt, dus tijdens online colleges of asynchroon, door polls te maken die studenten buiten de online lesuren kunnen beantwoorden.

Poll Everywhere biedt u veel verschillende opties om met uw studenten in contact te komen, bijvoorbeeld:

·         Online quizzen doen (inclusief open vragen)

·         Reacties van studenten weergeven in een woordwolk

·         Vragen stellen om een ​​discussie te starten

·         Een collectieve brainstormsessie houden

·         Stemmen op (online) presentaties door studenten

Een Polleverywhere-account is beschikbaar voor ieder personeelslid van de RUG met een p-nummer. Wanneer u naar polleverywhere.com gaat, kunt u inloggen met uw rug-mail account and u wordt automatisch doorverwezen naar de single sign on pagina van de RUG. Voor technische vragen, kunt u contact opnamen met nestorsupport rug.nl

We hebben een korte handleiding voor u beschikbaar met enkele suggesties voor het gebruik van Poll Everywhere.

We hebben tevens een opgenomen webinar waar u kunt leren hoe u Polleverywhere effectief inzet tijdens uw colleges en online instructie.

Blackboard Collaborate Ultra

In Collaborate kunt u live (realtime) college geven voor maximaal 250 studenten. Collaborate geeft u ook de mogelijkheid om uw colleges op te nemen. Dit kan een alternatief zijn voor docenten die hun colleges asynchroon willen aanbieden (dus niet in realtime). Maar u kunt ook korte instructievideo's opnemen met Collaborate voor uw studenten en hen vragen om te werken aan een gezamenlijk schrijfproject, of om een ​​discussievraag te beantwoorden in het discussieforum op Nestor.

We hebben uitgebreide informatie over het gebruik van Blackboard Collaborate. En ook over het opnemen van eigen instructievideo's.

Andere handige bronnen

·         U kunt onze afdrukbare handleiding over het gebruik van tools in Nestor downloaden.

·         We hebben ook informatie voor u over verschillende strategieën voor online onderwijs geven die u zou kunnen gebruiken.

·         Raadpleeg ook onze richtlijnen voor het structureren van uw online onderwijs, ongeacht of u de Nestor-cursussjabloon gebruikt of niet.

·         Nestor Help is ook beschikbaar als u meer gedetailleerde instructies nodig hebt over het gebruik van de bovengenoemde Nestor-tools.

·         Informatie over het delen van video's met studenten

Terug naar het begin

Laatst gewijzigd:21 oktober 2020 11:08
View this page in: English