Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsNieuws voor studiekiezers

Headlines

Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017
Wanneer:16 november 2018

Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Wanneer:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

Theologie en Religiewetenschappen Topopleiding én beste opleiding in hun categorie
Wanneer:15 november 2018

De bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG krijgen van de Keuzgids Universiteiten 2019 het kwaliteitszegel Topopleiding, en zijn dit jaar ook beide de allerbeste bacheloropleiding van Nederland binnen hun categorie.

ZonMw-subsidie voor project ‘Spirituele zorg dichtbij huis’
Wanneer:12 november 2018

Het project ‘Spirituele zorg dichtbij huis: Integratie van geestelijke verzorging in de extramurale zorg in Nederland’ van prof. dr. Hetty Zock en dr. Anja Visser-Nieraeth kan van start gaan dankzij een grote subsidie van ZonMw en subsidies van de stichting Porticus en PIN/Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Scholieren en ouders ontdekken universiteit en Stad
Wanneer:07 november 2018

Ruim elfduizend middelbare scholieren en hun ouders uit binnen- en buitenland bezoeken op vrijdag 9 november de open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De aankomend studenten kunnen verspreid over de dag maximaal vier opleidingen bezoeken. De opleidingen presenteren zich zoveel mogelijk in hun eigen faculteiten, verspreid over de stad. Daarnaast kunnen de scholieren en hun ouders lezingen volgen, informatiemarkten bezoeken, een studiekeuzeworkshop volgen of een stadswandeling maken.

Middeleeuws erfgoed in hedendaags gedachtengoed
Wanneer:31 oktober 2018

Het Centre for Religion and Heritage (Centrum voor Religie en Erfgoed) van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG organiseert 5 november 2018 haar eerste van een jaarlijks terugkerend evenement rondom religie en erfgoed. Gastdocent die dag is Andrew B. R. Elliott. Hij bespreekt hoe de middeleeuwen tegenwoordig een rol kan spelen in, onder andere, de identiteitsvorming van mensen.  

Conferentie over ‘A History of the Jewish War’ van Steve Mason
Wanneer:30 oktober 2018

Van 30 oktober tot en met 1 november 2018 vindt de conferentie ‘Rethinking the Jewish War’ plaats in Jeruzalem, waar internationale experts het laatste boek van Steve Mason, ‘A History of the Jewish War’, zullen analyseren. Prof. dr. Steve Mason is Distinguished Professor of Ancient Mediterranean Religions and Cultures aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Elsevier: Beste studies in geografie vind je in Groningen
Wanneer:25 oktober 2018

Begin oktober publiceerde Elsevier Magazine de 'Beste Studies 2018'. De beste geografische bachelors en de beste masteropleiding in de dezelfde categorie zijn opleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lautaro Roig Lanzillotta benoemd tot hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom
Wanneer:01 oktober 2018

Prof. dr. Lautaro Roig Lanzillotta is per1 september 2018aangesteld als hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom (New Testament and Early Christianity) aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Justin Bruner and Ryan Doody join the Centre for PPE
Wanneer:10 september 2018

Starting in the new academic year, our Centre for Philosophy, Politics and Economics will have two new members: Justin Bruner and Ryan Doody.

Dr. Andrew Irving Docent van het Jaar Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Wanneer:05 september 2018

In de Doopsgezinde Kerk te Groningen werd op woensdag 5 september 2018, traditiegetrouw tijdens de opening van het academisch jaar van de faculteit, de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing Docent van het Jaar 2018 van de faculteit Godgleerdheid en Godsdienstwetenschap. Dit jaar valt de eer te beurt aan Dr. Andrew Irving, Universitair Docent Religie en Cultureel Erfgoed.

Fred Keijzer benoemd tot vice-decaan van de Faculteit Wijsbegeerte
Wanneer:04 september 2018

Dr. Fred Keijzer, universitair hoofddocent Theoretische Filosofie en VIDI-laureaat, is benoemd tot vice-decaan van de faculteit Wijsbegeerte

Ambassadeur Barbara Joziasse te gast bij Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Wanneer:28 augustus 2018

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap geeft studenten van de RUG de gelegenheid om vragen te stellen aan de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij het Hasjemitische Koninkrijk van Jordanië, drs. Barbara Joziasse. Mevrouw Joziasse is te gast op de faculteit op 5 september 2018 ter gelegenheid van de officiële opening van het academisch jaar van de faculteit.

Brenda Mathijssen nieuwe universitair docent Godsdientspsychologie
Wanneer:27 augustus 2018

Dr. Brenda Mathijssen is met ingang van september 2018 aangesteld als universitair docent Religiepsychologie (assistant professor Psychology, Culture & Religion) aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij zal onderwijs op het gebied van religie, gezondheid en welzijn gaan verzorgen.

Duizenden sterfgevallen voorkomen door vaccinaties
Wanneer:21 augustus 2018

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert dat tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen zijn onder kinderen en jongvolwassenen geboren tussen 1953 en 1992.

Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'
Wanneer:27 juli 2018

Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische maaltijdpakketten afhalen. Dit betekent dat zo’n 5.500 aankomende studenten en hun honderden KEI-leiders de introductieweek beginnen met een vegetarisch maal. Met deze gezamenlijke actie van Stichting KEI en de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen hoopt de Stichting veel CO2 uitstoot te besparen. De Green Office heeft berekend dat met bijna 6.000 deelnemers ruim 8,5 ton* CO2 wordt bespaard. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens (qua stroomverbruik).

2018 AESOP Excellence in Teaching Award voor de Global Course on Institutional Design and Spatial Planning
Wanneer:16 juli 2018

Het doel van de prijs is om planologieopleidingen aan te moedigen om nieuwe onderwijstechnieken toe te passen om zo de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het goed uitvoeren van planologie te verbeteren.

In 2023 breedband voor alle Nederlanders - white paper 'Digitaal Platteland' beschikbaar
Wanneer:03 juli 2018

Vandaag publiceren onderzoekers dr. Koen Salemink en prof.dr. Dirk Strijker van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen een white paper over hoe het verder moet met de digitale ontsluiting van het Nederlandse platteland. Zij maken zich al jaren hard voor de beschikbaarheid van snel internet op het platteland.

Project ‘Designing the body’ van start dankzij KIEM-subsidie NWO
Wanneer:03 juli 2018

NWO heeft een KIEM-subsidie toegekend aan Designing the body. African-Dutch women’s narratives on health and wellbeing, een project van, met en voor Afrikaans-Nederlandse vrouwen waarin hun verhalen centraal staan. Dr. Brenda Bartelink, postdoc onderzoeker op het gebied van religie, gezondheid, gender en seksualiteit aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, is coördinator van dit project.

PhD-student Fardo Eringa sleept na Fulbright-beurs ook Cultuurfonds-beurs in de wacht
Wanneer:29 juni 2018

PhD-student Fardo Eringa sleept na Fulbright-beurs ook Cultuurfonds-beurs in de wacht voor haar onderzoek naar 'Michaeling', het letterlijk in de voetsporen treden van de in 2009 overleden King of Pop, om als Michael-fan door middel van een pelgrimage dichter bij de geest van je idool te komen.

Summer School on Corporate Governance
Wanneer:29 juni 2018

Summer School on Corporate Governance, 9 - 13 July 2018, Groningen, the Netherlands. Join now!

Postdoc Award Jeffrey Rubinoff Sculpture Park voor Lieke Wijnia
Wanneer:26 juni 2018

Lieke Wijnia, postdoc aan het Centrum voor Religie en Erfgoed van de RUG, ontvangt op 26 juni de de allereerste Postdoc Award van het Jeffrey Rubinoff Sculpture Park in Canada. Deze krijgt ze voor haar onderzoeksvoorstel naar de spirituele dimensies in het werk en de receptie van Piet Mondriaan.

NWO-subsidie voor onderzoek Pauline Kleingeld naar universele morele normen
Wanneer:19 juni 2018

Subsidie voor onderzoek naar universele morele normen door prof.dr. Pauline Kleingeld

'En wie ben ik volgens jullie?'
Wanneer:18 juni 2018

Op 28 juni 2018 promoveert Geurt Roffel op de vraag of Jezus de zoon van God is.

New all round research institute for mathematics, computer science and artificial intelligence: Bernoulli Institute
Wanneer:01 juni 2018

At the University of Groningen, a new all round research institute has been established in mathematics, computer science and artificial intelligence: the Bernoulli Institute. It combines and expands the unique expertises the University already has in these disciplines. The Bernoulli Institute kicks off on June 1st, 2018.

Jilin University visits Faculty of Philosophy
Wanneer:17 mei 2018

A delegation from the School of Philosophy and Sociology of Jilin University (China) visited UG’s Faculty of Philosophy

Nieuwe Double Degree Master en student uitwisseling met Renmin University of China
Wanneer:04 mei 2018

Op woensdag 3 mei is in China een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend door professor Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, en professor Liu Wei, de president van de Renmin University of China in Beijing. Met deze ondertekening is er een akkoord voor het starten van een gezamenlijk Double Degree master programma met de titel ‘Urban Governance within a Global Environment’.

printView this page in: English