Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsNieuws voor studiekiezers

Headlines

Justin Bruner and Ryan Doody join the Centre for PPE
Wanneer:10 september 2018

Starting in the new academic year, our Centre for Philosophy, Politics and Economics will have two new members: Justin Bruner and Ryan Doody.

Dr. Andrew Irving Docent van het Jaar Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Wanneer:05 september 2018

In de Doopsgezinde Kerk te Groningen werd op woensdag 5 september 2018, traditiegetrouw tijdens de opening van het academisch jaar van de faculteit, de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing Docent van het Jaar 2018 van de faculteit Godgleerdheid en Godsdienstwetenschap. Dit jaar valt de eer te beurt aan Dr. Andrew Irving, Universitair Docent Religie en Cultureel Erfgoed.

Fred Keijzer benoemd tot vice-decaan van de Faculteit Wijsbegeerte
Wanneer:04 september 2018

Dr. Fred Keijzer, universitair hoofddocent Theoretische Filosofie en VIDI-laureaat, is benoemd tot vice-decaan van de faculteit Wijsbegeerte

Ambassadeur Barbara Joziasse te gast bij Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Wanneer:28 augustus 2018

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap geeft studenten van de RUG de gelegenheid om vragen te stellen aan de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij het Hasjemitische Koninkrijk van Jordanië, drs. Barbara Joziasse. Mevrouw Joziasse is te gast op de faculteit op 5 september 2018 ter gelegenheid van de officiële opening van het academisch jaar van de faculteit.

Brenda Mathijssen nieuwe universitair docent Godsdientspsychologie
Wanneer:27 augustus 2018

Dr. Brenda Mathijssen is met ingang van september 2018 aangesteld als universitair docent Religiepsychologie (assistant professor Psychology, Culture & Religion) aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij zal onderwijs op het gebied van religie, gezondheid en welzijn gaan verzorgen.

Duizenden sterfgevallen voorkomen door vaccinaties
Wanneer:21 augustus 2018

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert dat tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen zijn onder kinderen en jongvolwassenen geboren tussen 1953 en 1992.

Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'
Wanneer:27 juli 2018

Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische maaltijdpakketten afhalen. Dit betekent dat zo’n 5.500 aankomende studenten en hun honderden KEI-leiders de introductieweek beginnen met een vegetarisch maal. Met deze gezamenlijke actie van Stichting KEI en de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen hoopt de Stichting veel CO2 uitstoot te besparen. De Green Office heeft berekend dat met bijna 6.000 deelnemers ruim 8,5 ton* CO2 wordt bespaard. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens (qua stroomverbruik).

2018 AESOP Excellence in Teaching Award voor de Global Course on Institutional Design and Spatial Planning
Wanneer:16 juli 2018

Het doel van de prijs is om planologieopleidingen aan te moedigen om nieuwe onderwijstechnieken toe te passen om zo de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het goed uitvoeren van planologie te verbeteren.

In 2023 breedband voor alle Nederlanders - white paper 'Digitaal Platteland' beschikbaar
Wanneer:03 juli 2018

Vandaag publiceren onderzoekers dr. Koen Salemink en prof.dr. Dirk Strijker van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen een white paper over hoe het verder moet met de digitale ontsluiting van het Nederlandse platteland. Zij maken zich al jaren hard voor de beschikbaarheid van snel internet op het platteland.

Project ‘Designing the body’ van start dankzij KIEM-subsidie NWO
Wanneer:03 juli 2018

NWO heeft een KIEM-subsidie toegekend aan Designing the body. African-Dutch women’s narratives on health and wellbeing, een project van, met en voor Afrikaans-Nederlandse vrouwen waarin hun verhalen centraal staan. Dr. Brenda Bartelink, postdoc onderzoeker op het gebied van religie, gezondheid, gender en seksualiteit aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, is coördinator van dit project.

PhD-student Fardo Eringa sleept na Fulbright-beurs ook Cultuurfonds-beurs in de wacht
Wanneer:29 juni 2018

PhD-student Fardo Eringa sleept na Fulbright-beurs ook Cultuurfonds-beurs in de wacht voor haar onderzoek naar 'Michaeling', het letterlijk in de voetsporen treden van de in 2009 overleden King of Pop, om als Michael-fan door middel van een pelgrimage dichter bij de geest van je idool te komen.

Summer School on Corporate Governance
Wanneer:29 juni 2018

Summer School on Corporate Governance, 9 - 13 July 2018, Groningen, the Netherlands. Join now!

Postdoc Award Jeffrey Rubinoff Sculpture Park voor Lieke Wijnia
Wanneer:26 juni 2018

Lieke Wijnia, postdoc aan het Centrum voor Religie en Erfgoed van de RUG, ontvangt op 26 juni de de allereerste Postdoc Award van het Jeffrey Rubinoff Sculpture Park in Canada. Deze krijgt ze voor haar onderzoeksvoorstel naar de spirituele dimensies in het werk en de receptie van Piet Mondriaan.

NWO-subsidie voor onderzoek Pauline Kleingeld naar universele morele normen
Wanneer:19 juni 2018

Subsidie voor onderzoek naar universele morele normen door prof.dr. Pauline Kleingeld

'En wie ben ik volgens jullie?'
Wanneer:18 juni 2018

Op 28 juni 2018 promoveert Geurt Roffel op de vraag of Jezus de zoon van God is.

New all round research institute for mathematics, computer science and artificial intelligence: Bernoulli Institute
Wanneer:01 juni 2018

At the University of Groningen, a new all round research institute has been established in mathematics, computer science and artificial intelligence: the Bernoulli Institute. It combines and expands the unique expertises the University already has in these disciplines. The Bernoulli Institute kicks off on June 1st, 2018.

Jilin University visits Faculty of Philosophy
Wanneer:17 mei 2018

A delegation from the School of Philosophy and Sociology of Jilin University (China) visited UG’s Faculty of Philosophy

Nieuwe Double Degree Master en student uitwisseling met Renmin University of China
Wanneer:04 mei 2018

Op woensdag 3 mei is in China een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend door professor Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, en professor Liu Wei, de president van de Renmin University of China in Beijing. Met deze ondertekening is er een akkoord voor het starten van een gezamenlijk Double Degree master programma met de titel ‘Urban Governance within a Global Environment’.

Martijn Wieling ontvangt Nvidia GPU voor interdisciplinair onderzoeksproject
Wanneer:19 april 2018

Martijn Wieling ontvangt Nvidia GPU voor interdisciplinair onderzoeksproject

Fanny Janssen ontvangt prestigieuze Allianz European Demographer Award 2018
Wanneer:12 april 2018

De Allianz European Demographer Award eert excellent onderzoek op het gebied van bevolkingsonderzoek naar demografische veranderingen in Europa, gedaan door een onderzoeker in het beginstadium van zijn carrière en een onderzoeker in een verder gevorderd stadium.

Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference
Wanneer:12 april 2018

The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer over de round tables ‘Disruptive Challenges for the Energy Industry’ and ‘Market Design of Electricity Markets: Flexibility’.
Register for the IAEE Energy conference from 10-13 June 2018 in Groningen!

Dissertatieprijs voor Joost van Driessche
Wanneer:05 april 2018

Joost van Driessche is een van de vijf ontvangers van de Disstertatieprijs 2018, uitgereikt door Stichting Praemium Erasmianum

Webinar Week is live!
Wanneer:27 maart 2018

While coming to live and study in a new city is an exciting new experience - we know that it may also be challenging. That is why the University of Groningen is offering prospective students the opportunity to get more pre-arrival information about preparing to come to the University. We do this for example by organizing free webinars on different topics, ranging from the Admission process, Visas & Immigration to Student life, in order to help you make the necessary arrangements before you arrive and address any questions you may have.

John Hoeks benoemd tot hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen
Wanneer:26 maart 2018

Prof. dr. John Hoeks (Geldrop, 1964) is per 1 maart 2018 benoemd tot hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen

Sociologie master krijgt label Topopleiding
Wanneer:25 maart 2018

Sociologie is een van de 18 opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die in de nieuwe editie van de Keuzegids Masters het label Topopleiding krijgen.

Subsidie voor onderzoek prof. Kees de Glopper naar schrijfvaardigheid in het basisonderwijs
Wanneer:15 maart 2018

Subsidie voor onderzoeksproject prof. Kees de Glopper

RUG beste brede masteruniversiteit van Nederland
Wanneer:08 maart 2018

In de nieuwe editie van de Keuzegids Masters krijgen 17 opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het label Topopleiding. De researchmaster Economics and Business van de RUG is beoordeeld als beste universitaire masteropleiding van Nederland. Ook de master Nanoscience staat voor het zesde jaar in de top drie.Van de negen 'brede of algemene' universiteiten staat de RUG in totaal als eerste gerangschikt met 63,5 punten. Met de technische universiteiten erbij mag de RUG zich de derde masteruniversiteit van Nederland noemen.

Masteropleidingen Theologie en Religiewetenschappen RUG beste in hun categorie
Wanneer:08 maart 2018

In de Keuzegids Masters 2018 zijn de eenjarige master Theologie en Religiewetenschappen en de tweejarige Research Master Theologie en Religiewetenschappen van de RUG gewaardeerd met 74 punten. Net geen topopleiding, maar wel de beste van Nederland in hun categorie.

Research Master in Spatial Sciences krijgt topmasterpredicaat
Wanneer:08 maart 2018

In de vandaag verschenen resultaten van de Keuzegids Masteropleidingen scoren 17 masteropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen het label Topmaster. De Research Master in Spatial Sciences van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen scoorde 78 punten en is daarmee een van de Topmasters.

printOok beschikbaar in het: English