Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsNieuws voor studiekiezers

Headlines

Nieuwe manier van tentamens maken: eerst individueel, daarna samen
Wanneer:18 december 2018

Op 11 december is bij Ruimtelijke Wetenschappen voor het eerst een digitaal two-stage tentamen afgenomen. Hierbij maken studenten het tentamen eerst individueel. Meteen daarna maken ze hetzelfde tentamen nog een keer, ditmaal in een groepje waarbij over elke vraag gediscussieerd kan worden.

Vredesambassadeur worden
Wanneer:12 december 2018

Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

Nieuwe mastertrack Ruimtelijke Wetenschappen: Islands and Sustainability
Wanneer:10 december 2018

Vanaf september 2019 kunnen studenten beginnen aan de nieuwe Engelstalige track ‘Islands and Sustainability’. Dit is een track binnen de Research Master in Spatial Sciences en combineert een gedegen opleiding in wetenschappelijk onderzoek met een specialisatie in eilanden en duurzaamheid.

JHP prijs voor Han Thomas Adriaenssen
Wanneer:10 december 2018

Han Thomas Adriaenssen heeft met zijn boek Representation and Scepticism from Aquinas to Descartes (Cambridge University Press) de JHP prijs voor het beste boek over de geschiedenis van de filosofie gewonnen.

SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde
Wanneer:29 november 2018

Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als winnaar. Bram studeert de internationale master Industrial Engineering and Management (Technische Bedrijfskunde).

RUG-student wint Unilever Research Prize
Wanneer:28 november 2018

Het kweken van zeewier als toekomstige voedselbron, dat onderzocht Wouter Muizelaar, student Mariene Biologie en Science+, Business and Policy aan de RUG, in zijn masterscriptie “Seaweeds and Carbohydrates: Assessment of starting a new Public Private Partnership ”. Muizelaar ontving hiervoor op 27 november 2018 de prestigieuze Unilever Research Prize.

Tien Groningse bètastudenten winnen Jong Talentprijs
Wanneer:26 november 2018

Op 26 november is aan tien studenten van de Groningse Faculty of Science and Engineering (RUG) een Jong Talentprijs uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijzen zijn ter stimulering van het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte  en worden door bedrijven, stichtingen en fondsen ter beschikking gesteld. Drie Groningse masterstudenten ontvingen de Afstudeerprijs voor hun scriptie-onderzoek en zeven eerstejaars bachelorstudenten ontvingen de Aanmoedigingsprijs voor hun excellente studieresultaten.

Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017
Wanneer:20 november 2018

Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Wanneer:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

Theologie en Religiewetenschappen Topopleiding én beste opleiding in hun categorie
Wanneer:15 november 2018

De bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG krijgen van de Keuzgids Universiteiten 2019 het kwaliteitszegel Topopleiding, en zijn dit jaar ook beide de allerbeste bacheloropleiding van Nederland binnen hun categorie.

Opnieuw dubbele topscore voor filosofie in Groningen
Wanneer:15 november 2018

De Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen staat met een totaalscore van 80 punten voor de bacheloropleiding Filosofie en 76 punten voor Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied opnieuw op de eerste plaats in de Keuzegids Universiteiten.

iGEM studententeam wint goud met duurzaam styreen
Wanneer:12 november 2018

Een gistcel maken die op duurzame wijze styreen, de bouwsteen voor poplystyreen plastic, produceert. Het leverde het Groningse iGEM team van 2018 een gouden medaille op in de internationale wedstrijd in synthetische biologie. Ze namen het op tegen meer dan 300 andere universiteitsteams.

ZonMw-subsidie voor project ‘Spirituele zorg dichtbij huis’
Wanneer:12 november 2018

Het project ‘Spirituele zorg dichtbij huis: Integratie van geestelijke verzorging in de extramurale zorg in Nederland’ van prof. dr. Hetty Zock en dr. Anja Visser-Nieraeth kan van start gaan dankzij een grote subsidie van ZonMw en subsidies van de stichting Porticus en PIN/Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Scholieren en ouders ontdekken universiteit en Stad
Wanneer:07 november 2018

Ruim elfduizend middelbare scholieren en hun ouders uit binnen- en buitenland bezoeken op vrijdag 9 november de open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De aankomend studenten kunnen verspreid over de dag maximaal vier opleidingen bezoeken. De opleidingen presenteren zich zoveel mogelijk in hun eigen faculteiten, verspreid over de stad. Daarnaast kunnen de scholieren en hun ouders lezingen volgen, informatiemarkten bezoeken, een studiekeuzeworkshop volgen of een stadswandeling maken.

Middeleeuws erfgoed in hedendaags gedachtengoed
Wanneer:31 oktober 2018

Het Centre for Religion and Heritage (Centrum voor Religie en Erfgoed) van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG organiseert 5 november 2018 haar eerste van een jaarlijks terugkerend evenement rondom religie en erfgoed. Gastdocent die dag is Andrew B. R. Elliott. Hij bespreekt hoe de middeleeuwen tegenwoordig een rol kan spelen in, onder andere, de identiteitsvorming van mensen.  

Conferentie over ‘A History of the Jewish War’ van Steve Mason
Wanneer:30 oktober 2018

Van 30 oktober tot en met 1 november 2018 vindt de conferentie ‘Rethinking the Jewish War’ plaats in Jeruzalem, waar internationale experts het laatste boek van Steve Mason, ‘A History of the Jewish War’, zullen analyseren. Prof. dr. Steve Mason is Distinguished Professor of Ancient Mediterranean Religions and Cultures aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Elsevier: Beste studies in geografie vind je in Groningen
Wanneer:25 oktober 2018

Begin oktober publiceerde Elsevier Magazine de 'Beste Studies 2018'. De beste geografische bachelors en de beste masteropleiding in de dezelfde categorie zijn opleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lautaro Roig Lanzillotta benoemd tot hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom
Wanneer:01 oktober 2018

Prof. dr. Lautaro Roig Lanzillotta is per1 september 2018aangesteld als hoogleraar Nieuwe Testament en Vroeg Christendom (New Testament and Early Christianity) aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Justin Bruner and Ryan Doody join the Centre for PPE
Wanneer:10 september 2018

Starting in the new academic year, our Centre for Philosophy, Politics and Economics will have two new members: Justin Bruner and Ryan Doody.

Dr. Andrew Irving Docent van het Jaar Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Wanneer:05 september 2018

In de Doopsgezinde Kerk te Groningen werd op woensdag 5 september 2018, traditiegetrouw tijdens de opening van het academisch jaar van de faculteit, de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing Docent van het Jaar 2018 van de faculteit Godgleerdheid en Godsdienstwetenschap. Dit jaar valt de eer te beurt aan Dr. Andrew Irving, Universitair Docent Religie en Cultureel Erfgoed.

Fred Keijzer benoemd tot vice-decaan van de Faculteit Wijsbegeerte
Wanneer:04 september 2018

Dr. Fred Keijzer, universitair hoofddocent Theoretische Filosofie en VIDI-laureaat, is benoemd tot vice-decaan van de faculteit Wijsbegeerte

Ambassadeur Barbara Joziasse te gast bij Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
Wanneer:28 augustus 2018

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap geeft studenten van de RUG de gelegenheid om vragen te stellen aan de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij het Hasjemitische Koninkrijk van Jordanië, drs. Barbara Joziasse. Mevrouw Joziasse is te gast op de faculteit op 5 september 2018 ter gelegenheid van de officiële opening van het academisch jaar van de faculteit.

Brenda Mathijssen nieuwe universitair docent Godsdientspsychologie
Wanneer:27 augustus 2018

Dr. Brenda Mathijssen is met ingang van september 2018 aangesteld als universitair docent Religiepsychologie (assistant professor Psychology, Culture & Religion) aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij zal onderwijs op het gebied van religie, gezondheid en welzijn gaan verzorgen.

Duizenden sterfgevallen voorkomen door vaccinaties
Wanneer:21 augustus 2018

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert dat tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen zijn onder kinderen en jongvolwassenen geboren tussen 1953 en 1992.

ERC-beurs voor Andrea Sangiacomo
Wanneer:27 juli 2018

De European Research Council (ERC) heeft een onderzoeksbeurs toegekend aan Andrea Sangiacomo.

Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'
Wanneer:27 juli 2018

Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische maaltijdpakketten afhalen. Dit betekent dat zo’n 5.500 aankomende studenten en hun honderden KEI-leiders de introductieweek beginnen met een vegetarisch maal. Met deze gezamenlijke actie van Stichting KEI en de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen hoopt de Stichting veel CO2 uitstoot te besparen. De Green Office heeft berekend dat met bijna 6.000 deelnemers ruim 8,5 ton* CO2 wordt bespaard. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens (qua stroomverbruik).

2018 AESOP Excellence in Teaching Award voor de Global Course on Institutional Design and Spatial Planning
Wanneer:16 juli 2018

Het doel van de prijs is om planologieopleidingen aan te moedigen om nieuwe onderwijstechnieken toe te passen om zo de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het goed uitvoeren van planologie te verbeteren.

In 2023 breedband voor alle Nederlanders - white paper 'Digitaal Platteland' beschikbaar
Wanneer:03 juli 2018

Vandaag publiceren onderzoekers dr. Koen Salemink en prof.dr. Dirk Strijker van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen een white paper over hoe het verder moet met de digitale ontsluiting van het Nederlandse platteland. Zij maken zich al jaren hard voor de beschikbaarheid van snel internet op het platteland.

Project ‘Designing the body’ van start dankzij KIEM-subsidie NWO
Wanneer:03 juli 2018

NWO heeft een KIEM-subsidie toegekend aan Designing the body. African-Dutch women’s narratives on health and wellbeing, een project van, met en voor Afrikaans-Nederlandse vrouwen waarin hun verhalen centraal staan. Dr. Brenda Bartelink, postdoc onderzoeker op het gebied van religie, gezondheid, gender en seksualiteit aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, is coördinator van dit project.

printView this page in: English