Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenLerarenopleidingProfessionaliseringCursussen en PLG'sLezen voor de Lijst

Differentiatie literatuuronderwijs

Haal meer uit Lezen voor de Lijst
.
.

Lezen voor de Lijst heeft in korte tijd een stevige plek gekregen in het literatuuronderwijs. De site telt dagelijks zo’n 12.000 bezoekers die samen meer dan 100.000 pagina’s bekijken. Vanwege dit succes heeft de Koninklijke Bibliotheek besloten de website over te nemen waardoor de toekomst van Lezen voor de Lijst is verzekerd.

Uit recent onderzoek* blijkt dat Lezen voor de Lijst een inspirerende en praktische basis biedt voor het hele literatuuronderwijs van het eerste jaar tot en met het examenjaar. En ook helpt bij het maken van sectiebrede afspraken. Docenten die de site en de niveaus veel gebruiken zijn enthousiast: ‘Sinds we werken met Lezen voor de Lijst is de belangstelling van leerlingen voor literatuur en het plezier erin toegenomen’.

*) Oberon (2016) Lees- en literatuuronderwijs in havo en vwo. Amsterdam: Stichting Lezen.

leesniveaus
leesniveaus

Trainingsprogramma 2017-2018

Differentiatie in het literatuuronderwijs
Niet iedereen heeft tijd om zich goed in Lezen voor de Lijst te verdiepen en eruit te halen wat erin zit. Daarom bieden we twee trainingen aan: training A voor relatief beginnende en training B voor gevorderde gebruikers.

Trainers zijn Theo Witte en Monique Metzemaekers.

Training A Training B
voor docenten die Lezen voor de Lijst en de niveaus in de onderbouw (12-15) en of de bovenbouw (15-18) actiever willen gaan gebruiken in de les en die zich bijvoorbeeld afvragen hoe je kunt differentiëren met het kiezen en lezen van verhalen en boeken in de klas. voor docenten die Lezen voor de Lijst al in de les gebruiken maar zich afvragen hoe ze de opdrachten kunnen gebruiken, hoe literatuurgeschiedenis erin past en hoe ze literaire ontwikkeling kunnen waarnemen en examineren.

Tijden en locatie
Beide trainingen worden tegelijk aangeboden op donderdag 12 oktober en donderdag 8 februari bij Aristo te Utrecht van 10.00-16.30 uur. U kunt dus op 12 oktober 2017 training A volgen en op 8 februari 2018 training B (tegen gereduceerd tarief).

Aanmelden en kosten

  • Training A of B afzonderlijk: € 295 (elk volgende sectielid € 250)
  • Combinatie van Training A en B:  € 500,- (elk volgende sectielid € 425)

U kunt zich inschrijven via dit aanmeldformulier.

Training bij u op school ?
De trainers komen ook graag bij u op school om de hele sectie te trainen. Neem hiervoor contact op met Theo Witte (t.c.h.witte@rug.nl)

Laatst gewijzigd:07 juli 2017 14:56