Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsInternational studentsStudent resources

Naar het buitenland

Ervaar de wereld!

Wil je meer van de wereld zien? Jezelf onderdompelen in een andere cultuur? Bij de Rijksuniversiteit Groningen heb je de kans om op exchange te gaan naar één van de vele partneruniversiteiten van de RUG - over de hele wereld! Verdiep jezelf in economie in Stockholm, ervaar American Studies in Mexico Stad of studeer biologie in Singapore!


Jessica Dorenbos

"Hoi, Ik ben Jessica! Ik ben vijf maanden op exchange geweest in Japan. Hoewel het soms zwaar was, was het ook een ervaring waar ik absoluut geen spijt van heb. Ik heb unieke dingen meegemaakt, zoals het meedoen in een Japans dansfestival, iets dat ik anders nooit gedaan zou hebben. Ik heb ook erg genoten van het Japanse eten zoals Japanse curry, omurijst en onigiris. Zelfs losse rijst was heerlijk. Ik zou het geweldig vinden om ooit terug te gaan naar Japan!"

Jessica Dorenbos Bsc, Bedrijfskunde student, 2017


Een semester in het buitenland studeren is een mooie manier om je perspectief te verbreden, niet alleen op academisch gebied, maar ook op persoonlijk gebied. Je hebt de kans om een nieuwe cultuur te ervaren, te reizen naar die plek waar je altijd al heen wilde en om studenten van over de hele wereld te ontmoeten. Daarnaast geeft semester in het buitenland je meer kans om je droombaan te vinden nadat je je diploma hebt gehaald: ervaring wijst uit dat werkgevers internationale ervaring steeds belangrijker vinden.

De RUG moedigt haar studenten aan om op exchange te gaan en de meeste opleidingen bieden de mogelijkheid hiervoor. Om te zorgen dat elke student de kans heeft om naar het buitenland te gaan zijn er beurzen beschikbaar voor exchange studenten. Als je niet een heel semester in het buitenland wilt studeren, of als je programma er geen ruimte voor biedt, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een Summer School. Summer Schools duren ongeveer een week en nemen je mee op een korte onderzoeksexcursie in of buiten Nederland.

Bewijs van taalvaardigheid

De meeste partneruniversiteiten van de RUG bieden vakken in het Engels aan, maar in sommige gevallen wordt het onderwijs in een andere taal gegeven. Om er zeker van te zijn dat je het onderwijs in het buitenland kunt begrijpen heb je een certificaat nodig dat je vaardigheid in de relevante taal bewijst. Er zijn verschillende soorten certificaten en niet elke universiteit accepteert dezelfde certificaten.

Bij het talencentrum van de RUG is het mogelijk om een taaltest af the leggen. Hierna krijg je een CEFR (Central European Reference Framework) certificaat dat bewijs geeft van je vaardigheid in de taal. Een CEFR certificaat wordt geaccepteerd bij alle Europese universiteiten en bij de meeste universiteiten buiten Europa. Het is echter mogelijk dat wanneer je buiten Europa wilt studeren, je een ander certificaat nodig hebt: TOEFL or IELTS. Je kunt deze tests niet afleggen in Groningen, dus als je deze certificering nodig hebt is het van belang dat je op tijd uitzoekt waar in Nederland je deze wel kunt afnemen.

Station Groningen
Laatst gewijzigd:03 augustus 2017 11:00
printView this page in: English