Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingStudentenleven

Actief zijn naast je studie

Studentenverenigingen

Groningen kent een stuk of tien algemene studentenverenigingen, met zeer uiteenlopende karakters: groot, klein, traditioneel, ‘nieuw’, christelijk, Fries. Ze zijn er vooral voor de gezelligheid. Om 's avonds na het studeren nog een pilsje te pakken en vrienden te zien, om te feesten en om nieuwe mensen te leren kennen. Maar ook om wat op te steken bij lezingen, of om samen met anderen je hobby's te beoefenen.

Zo organiseren de zes christelijke studentenverenigingen ATV, C.S.F.R., GSV, HOST, Ichthus en N.S.G. jaarlijks de Happietaria. Dit is een tijdelijk restaurant dat wordt opgezet voor het goede doel. Honderden studenten werken er vrijwillig als kok, in de bediening of in de afwas. De opbrengst van het restaurant gaat naar projecten in ontwikkelingslanden:

Studieverenigingen

Behalve algemene studentenverenigingen zijn er ook studie- en faculteitsverenigingen. Die zijn verbonden aan een studie of een faculteit (een ‘verzameling’ van studies) en combineren het nuttige met het aangename. Ze organiseren activiteiten waarbij je je studiegenoten beter leert kennen, zoals excursies en feesten. Vaak kun je er ook studieboeken met korting bestellen.

Besturen

Misschien wil je je straks inzetten voor de belangen van studenten. Meebeslissen over beleid, studieprogramma's en faciliteiten. Dat kan, als bestuurder bij een faculteit of in de Universiteitsraad. Of via Student en Stad, de politieke partij van en voor studenten, met een zetel in de gemeenteraad. Of wil je je straks verdiepen in internationale betrekkingen? In contact komen met buitenlandse studenten? De Amerikaanse presidentsverkiezingen een nacht lang op z'n Amerikaans volgen? Dan zijn de internationale studentenverenigingen misschien iets voor jou.

Een ander voorbeeld van actief zijn naast je studie is SAMEEN, dat staat voor Samen Eigen Energie. SAMEEN is een coöperatieve vereniging die is opgericht en bestuurd wordt door vijf studenten. De initiatiefnemers willen de energietransitie aanjagen door studenten warm te maken voor stages en bijbanen in de duurzame energiesector:

Kortom: mogelijkheden te over om ook naast je studie actief te zijn!

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:09
printView this page in: English