Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bachelor Nederlandse studenten Studiekeuze en voorlichting

Nienke, Geneeskunde

Nienke van Aalst
Nienke van Aalst

Over Nienke
Als kind wilde ik al dokter worden en deed ik alsof mijn knuffels mijn patiënten waren. Ik wist dus van jongs af aan al wat ik wilde studeren: geneeskunde. Een studiekeuze was dan ook makkelijk gemaakt.

In de derde klas heb ik voor het profiel Natuur & Gezondheid gekozen met natuurkunde en Latijn. Mijn docenten vonden dit niet een heel slim idee, aangezien ik niet zo goed stond voor vakken als natuurkunde en scheikunde, en dus ben ik tegen het advies van mijn mentor, decaan en docenten ingegaan. Deze mensen hadden echter wel gelijk, ik heb mijn bovenbouw-jaren namelijk elk jaar met de hakken over de sloot gehaald, maar ben uiteindelijk toch in de zesde gezakt voor mijn gymnasium en moest een jaar overdoen. Achteraf ben ik toch blij dat ik mijn eigen keuze heb gemaakt en maakt dat extra jaartje mij niets uit, want zonder dit vakkenpakket had ik geen geneeskunde kunnen studeren.

Omdat ik al wist welke studie ik wilde doen, hoefde ik alleen na te denken waar ik deze studie wilde volgen en wat ik ging doen als ik niet werd toegelaten. Geneeskunde is namelijk een studie met een decentrale selectie, dus ik moest een plan B hebben. In de vierde heb ik al een aantal open dagen bezocht, en na de vijfde en zesde was ik al in bijna elke stad geweest waar je geneeskunde kon studeren. Uiteindelijk heb ik gekeken naar in welke stad ik me het meest thuis voelde en welke vormgeving van de studie het beste bij mij paste, en toen kwam ik uit op Groningen. De studie geneeskunde heeft namelijk overal dezelfde naam, alleen geeft elke universiteit een andere invulling aan de studie, wat het maakt dat vergelijken heel belangrijk is zodat je de goede keuze maakt voor wat het beste bij jou past.

Het eerste jaar heb ik me voornamelijk gefocust op mijn studie, omdat ik op mezelf wonen en een nieuwe studie al een grote stap vond en ik bang was geen tijd over te hebben voor te veel leuke dingen. Achteraf bleek dat ik in mijn eerste jaar al genoeg tijd over had bijbaantjes, en ben ik in mijn tweede jaar ook nog bij een roeivereniging en een commissie van mijn studievereniging gegaan. Je studie is belangrijk, maar tijd maken voor leuke dingen net zo goed, dus ik ben blij dat ik later toch deze keuzes heb gemaakt.

Ik hoop dat jij ook een goede studiekeuze kan maken! Mocht je vragen hebben voor mij, stuur mij dan gerust een berichtje zodat ik je hopelijk kan helpen bij jouw keuze.


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:30 september 2020 11:39
View this page in: English