Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's Nederlandse studenten Studiekeuze en voorlichting Hulp bij studiekeuze

Jolien, Media Studies

Jolien Swarts
Jolien Swarts

Net als vele andere scholieren begon ik in de vierde en vijfde klas van het VWO mij te oriënteren op studies die mij interessant leken. Ik wist nog niet zeker of ik na het VWO wel een universitaire studie wou doen, omdat het praktijkgerichte van het HBO mij ook erg leuk leek. Ik was ook niet een hoogvlieger op het VWO, en dacht dat het HBO mij dan misschien beter zou passen.

Lange tijd was het voor mij wel duidelijk wat ik na mijn VWO wou doen; bij de Koninklijke Marine. Dat bleek begin 6VWO toch moeilijker dan gedacht, ik volgde niet het goede vakkenpakket en kon dus niet meedoen aan de selectieprocedure. Toen had ik opeens nog maar een half jaar om een studie te kiezen. Na het internet af te hebben gezocht kwam ik bij drie opties uit:

  • Communicatie en Multimedia Design bij de Hogeschool Leeuwarden (NHL) of
  • Engelse Taal en Cultuur bij de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen of
  • Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht.

Omdat de Radboud Universiteit naast de verplichte matching-dag geen verdere selectie had, ben ik gelijk toegelaten. So, English it was then!

Maar dat duurde helaas niet lang. Na een paar maanden studeren en de eerste tentamenperiode, kreeg ik door dat ik de studie helemaal niet leuk vond. Engels studeren betekent hard werken, en ik haalde er te weinig plezier uit. Engels was voor mij meer een hobby, iets wat je in je vrije tijd doet (cultuur, literatuur, etc.) maar niet iets waar ik drie jaar intensief mee bezig wou gaan. Ik besloot te stoppen met de studie en terug te gaan naar Groningen.

Toen kwam de vraag: wat dan wel? Ik ging in het jaar dat ik ‘over’ had werken om daarnaast me opnieuw te oriënteren. Dat deed ik erg breed: ik beperkte me niet tot Groningen en keek naar HBO- en universitaire studies. Toen kwam ik opnieuw uit bij twee opties:

  • Integrale Veiligheid bij de NHL of
  • Media Studies bij de RUG.

Media Studies was een nieuwe opleiding, en het trok onmiddellijk mijn aandacht. Ook bij de Open Dag kreeg ik een goed gevoel bij de studie. Om me niet gelijk te beperken deed ik van beide opties een meeloopdag. Toen wist ik het zeker: Media Studies is de studie voor mij.

Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding, en ik heb nog steeds geen spijt van mijn keuze. De studie is breed, internationaal (de voertaal is Engels) en je kan veel dingen zelf invullen.

Omdat de studie nog zo jong is, geven wij als studenten veel feedback aan de docenten, die zij weer gebruiken om de studie te verbeteren.

Ook ben ik ondertussen een beetje verliefd geworden op de stad Groningen. De stad is zo gezellig en er is eigenlijk altijd wat te doen. Van het voorjaar tot het najaar, Groningen is in elk seizoen mooi.

Mail mij gerust als je vragen hebt over Media Studies, studeren in Groningen, of over het kiezen van een studie!


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:06 september 2019 14:45