Skip to ContentSkip to Navigation
EducationBachelor'sNederlandse BachelorStudiekeuze en voorlichtingHulp bij studiekeuze

Iris, Religiewetenschappen

Iris de Kanter
Iris de Kanter

‘Oh… Dus studeer je theologie?’
‘Eigenlijk lijkt Religiewetenschappen meer op culturele antropologie. We bestuderen het concept van religie als factor in het dagelijks leven en haar rol in de maatschappij. Je verwarring is begrijpelijk, het is een erg kleine en onbekende studie.’
‘Bijzonder! Hoe ben je daarbij gekomen?’

Dit is de algemene doorsnee van een gesprek dat ik gedurende het afgelopen jaar minstens 100 keer heb gevoerd. Inmiddels is het een routine geworden voor elke nieuwe ontmoeting, maar dit maakt die laatste vraag niet minder relevant: Hoe heb ik mijn studiekeuze gemaakt?

Toen jaren geleden het leven na de middelbare school slechts een abstract idee was, zag ik mezelf verder leren in filosofie of geschiedenis. Zodra ik me in de vijfde klas ging oriënteren klas kwam ik erachter dat deze beide studies gestructureerd zijn op een manier die niet bij mij aansloot, en begon een lange periode van grote twijfel. Uit wanhoop heb ik mijn toenmalige coördinator om een lijst van alle universitaire studies in Nederland gevraagd, en ben ik gaan strepen. Vervolgens zat ik nog altijd met ruim 30 opties opgescheept, en dan was er ook nog de kwestie van een stad. Dus het kwam aan op opendagen en elke andere voorlichtingsactiviteit die ik maar mee kon pakken. Een dag voor de inschrijfdeadline heb ik de knoop doorgehakt: religiewetenschappen zou het worden, en in Groningen moest het gebeuren. Uiteindelijk ben ik gewoon op mijn gevoel afgegaan en heb ik me helemaal laten inpakken door ons prachtige faculteitsgebouw, de structuur van de studie, de taal van de bachelor (Engels) en voornamelijk het overdonderende voorlichtingspraatje op de opendag.

Niet alleen combineert de opleiding zoveel van mijn interessegebieden: geschiedenis, filosofie, culturele antropologie, psychologie, maar een vriendin die ik al mijn hele leven ken wees me er lachend op dat ik geen betere keuze had kunnen maken: in groep 6 al heb ik een spreekbeurt over Boeddhisme en Hindoeïsme gegeven. Ik was dit volledig vergeten, zo kan toch meer samen komen dan je van tevoren had gedacht.

Mail mij gerust als je vragen hebt over het maken van een studiekeuze, het studeren en leven in Groningen of over Religiewetenschappen!


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:18 maart 2019 09:07