Skip to ContentSkip to Navigation
E-learningPart of University of Groningen

E-learning

E-learningProject resultsMassive Open Online Courses

Massive Open Online Courses (MOOC)

FutureLearn
FutureLearn

Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn grootschalige, gratis, open en online cursussen. De cursussen kunnen worden gevolgd door iedereen met belangstelling voor het onderwerp. Het maakt dus niet uit hoe oud je bent, of welke vooropleiding je hebt gehad - iedereen kan deelnemen! Je kunt zelf kiezen wanneer je de cursus wilt volgen en hoeveel tijd je per keer met de cursus wilt besteden.

Op 15 september 2014 heeft de Rijksuniversiteit Groningen zijn eerste Massive Open Online Course (MOOC) genaamd 'Decision Making in a Complex and Uncertain World' gelanceerd. In de lente van 2015 volgden ‘Introduction to Dutch’, ‘Religion and Conflict’, en ‘Why do we Age? The Molecular Mechanisms of Ageing’. Opgeteld hebben al meer dan 80.000 studenten wereldwijd één van onze gratis cursussen op het online platform FutureLearn gevolgd. FutureLearn is een bedrijf van de Open Universiteit, gevestigd in Groot Britannïe. De RUG is in 2014 een samenwerking aangegaan met het Britse MOOC-platform FutureLearn (onderdeel van de Open University) en is daarmee de eerste Nederlandse partner van FutureLearn.

MOOCs zijn nuttig voor de Rijksuniversiteit Groningen, omdat ze een waardevolle toevoeging vormen aan bestaande cursussen en docenten en onderzoekers in staat stellen een wereldwijd publiek te bereiken. De universiteit beoogt om de MOOCs te gebruiken om;

  •         Ons excellente onderwijs en onderzoek als onderdeel van de merknaam Universiteit van Groningen wereldwijd te profileren.
  •         Meer studenten en staf wereldwijd te interesseren bij ons te komen studeren of werken
  •         Het aangaan van internationale samenwerkingsverbanden
  •         Opdoen van expertise met deze werkvorm en stimuleren van onderwijs en innovatie
  •         Data-analyse op basis van studiegedrag.

Het maken van een MOOC vormt voor docenten een spannende uitdaging; zij moeten opnieuw naar hun onderwijs kijken, en dit zodanig structureren en presenteren dat hun lesmateriaal geschikt is voor een wereldwijd publiek. Ook voor studenten hebben de MOOCs een toegevoegde waarde - de studenten kunnen thuis, kostenvrij en in hun eigen tempo, een grote variëteit aan onderwerpen bestuderen, maar hebben nog steeds de mogelijkheid te communiceren met medestudenten en docenten. En de MOOCs vallen duidelijk in de smaak: met een waardering van meer dan 95% voor de eerste MOOC, en meer dan 34.000 inschrijvingen voor de MOOC 'Introduction to Dutch' zullen er zeker meer volgen!

Kijk voor meer informatie over MOOCs ook eens op de Facebook pagina van de Groninger MOOCS, of onze pagina met alle aankomende cursussen op de website van FutureLearn.

Daarnaast vind je hier een overzicht van alle MOOCs die de Rijksuniversiteit Groningen aanbiedt.

Zelf zin om een MOOC te maken?

Lijkt het je leuk om duizenden studenten te bereiken en jouw onderwijskwaliteiten en onderzoeksoutput te delen met een wereldwijd publiek, neem in eerste instantie contact op met Tom Spits (t.spits rug.nl). Hij is MOOC Coördinator van de RUG als onderdeel van zijn werkzaamheden bij de afdeling Educational Support and Innovation. Je kan hier meer informatie vinden over hoe het maken van een MOOC in zijn werk gaat.

Laatst gewijzigd:06 december 2017 14:27
printView this page in: English
Follow us onyoutube twitter linkedin