Skip to ContentSkip to Navigation
E-learningOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

E-learning

E-learningVoor wie?Academische faseJuridische randvoorwaarden

6. Uitgeschreven colleges op internet

Studenten nemen met hun telefoon colleges op en bieden letterlijke uitgetikte colleges op internet te koop aan. Mag dat zomaar?

Colleges van de beroemde Boerhaave werden al driehonderd jaar geleden door klerken van drukkers vastgelegd en de volgende dag te koop aangeboden. Een proces hierover leidde tot de erkenning van het auteursrecht van de wetenschapper en de universiteit. Vandaag de dag zijn er veel technische middelen voorhanden om colleges op te nemen en aan te bieden. Het auteursrecht ontstaat zonder vormvereisten bij het maken van een creatief werk. Op grond van het auteursrecht kan de rechthebbende aktie ondernemen bij inbreuken. De auteurswet biedt mogelijkheden om op te treden tegen websites, die onmiskenbaar onrechtmatige informatie aanbieden. In 2014 hebben de bestuurders besproken of ze stappen wilden nemen tegen dergelijke websites. Toen is besloten om eerst te kijken of alle Nederlandse universiteiten daarin samen zouden kunnen optrekken. Wel zal opgetreden worden als zonder toestemming het logo van de RUG gebruikt wordt.

Let op: Openbaarmaking van colleges kan ook een privacy-inbreuk opleveren, bijvoorbeeld als een gastdocent voorbeelden uit de praktijk bespreekt.

Dirk Visser, hoogleraar in Leiden, legtin deze kennisclip uit wanneer er sprake is van een auteursrechtelijk beschermd werk. Een blogpost over het opnemen en verspreiden van colleges op deze bekende blog over recht op internet Ius Mentis leverde een levendige discussie op.

Laatst gewijzigd:10 november 2015 15:57
printView this page in: English
Volg ons opyoutube twitter linkedin